Резонанс
16 грудня 2020
«Дочка стукала в двері лікарні, ніхто не відчиняв»: подробиці загибелі однорічної дитини на Тернопільщині
В селі Качанівка Підволочиського району мешкає родина Світлани Квітінської. Жінка розповідає, що трапилося з її дитиною.
news-image

У Тернопільській області сталася трагедія. Однорічна дівчинка проковтнула пакет із залишками кукурудзяних паличок. Поки батьки возили маленьку з однієї лікарні до іншої, дитина почала задихатися й загинула, повідомляє suspilne.
Рідні дівчинки вважають, що винні медики, які не надали їй допомоги. Лікарі ж запевняють, що мама сама покинула лікарню. Прокуратура здійснює процесуальне керівництво щодо смерті однорічної дитини. 

В селі Качанівка Підволочиського району мешкає родина Світлани Квітінської. Жінка розповідає, що трапилося з її дитиною.

На Тернопільщині однорічна дитина вдавилася їжею та померла

Мати померлої дівчинки Світлана Квітінська

Це сталось у другій годині. Дала малій ману кашу. Нагодувала її. Діти сиділи поряд. Я пішла робити чай. Мала почала закашлюватися. Подумала, може щось вона ковтнула. Була торбинка маленька. Я дитину догори ногами перевернула, запхала пальця до рота, щоб першу допомогу надати. Вона все вирвала”, – розповіла мати померлої дівчинки Квітінська.

На Тернопільщині однорічна дитина вдавилася їжею та померла

Районний педіатр Богдан Комаренець

За словами матері, дівчинці легше не стало, тому вирішили їхати до Підволочиської лікарні. Районний педіатр Богдан Комаренець розповідає, що дитину привезли із задишкою. Її госпіталізували в реанімаційне відділення і надали невідкладну допомогу.

Ми провели реанімаційні заходи. Сатурація підвищилася до 94. Вирішили відправити її в обласну дитячу лікарню для дообстеження, щоб встановити точний діагноз. Поки ми вирішували організаційні питання з машиною 5 хвилин, я відлучився, мати з дитиною самовільно залишила відділення і зникли в невідомому напрямку”, – каже педіатр Комаренець.
На Тернопільщині однорічна дитина вдавилася їжею та померлаПідволочиська лікарня

Лікар розповів, що через годину мати з донькою повернулася до лікарні, але дитину врятувати не змогли:

Мати з дитиною знову поступила до нас в лікарню у важкому стані. Фактично вже клінічна смерть була. Ми знову помістили її в реанімаційне відділення, підключили апарат ШВЛ, але ці реанімаційні заходи ні до чого не привели. Вона в нас померла в лікарні”.

За словами Комаренця, дитина померла через втрачений час. Мати однорічної Евеліни розповідає, чому покинули лікарню:

Поки привели педіатра дитячого. Він сказав, що дитина здорова. Взяли аналіз крові. Вона сиділа в мене на руках, не реагувала вже. Вони не робили штучного дихання. Тай кажем, то давайте поїдемо на Тернопіль. Вони хотіли перевірити її на COVID-19, бо інакше не могли направлення на Тернопіль дати. Ми поїхали в Волочиськ”.

Квітінська каже, звернулася до поліції, щоб розслідували, чи правильно лікували дитину.

Журналістам вдалося зв'язатися з бабусею померлої дівчинки Галиною Гайдамакою. І вона розповіла зовсім іншу версію того, що сталося.

Донька, Свєта, була вдома з дітьми. Вона годувала Евеліну манною кашею. І поки відійшла там щось приготувати, повернулася, а дівчинка вже задихається. Вона мені говорила, що якогось там поліетиленового пакета не було. Дочка відразу схопила маленьку догори ногами, стала трясти. Потім сама, в чому була, повезла її до цієї лікарні, в Підволочиськ. Вони стукали там у двері, але ніхто не відчиняв. Потім їх впустили, але лікарі нічого не робили, стояли й дивилися, навіть не прослухали дитини. Це дочка в них просила: зробіть що-небудь!" – розповіла бабуся загиблої дівчинки.

За її словами, мати просила лікарів дати дитині кисень, направлення в обласну лікарню, дати швидку допомогу, щоб відвезти дитину, викликати санавіацію.

Але медики сказали, що бензину в них немає, а щоб потрапити в обласну, треба здати аналіз на коронавірус. Моя друга дочка вже лікарям казала: "Давайте ми вам заплатимо, скільки треба, 300, 800 гривень, тільки зробіть тест". Але в них нічого не було, направлення в обласну лікарню вони не давали. Тоді доньки поїхали своєю машиною в сусідню область, до знайомого хірурга. Той подивився, сказав, що з дитиною все добре", – згадує Гайдамака.


Але дорогою назад Евеліні стало зовсім погано.

Я зателефонувала доньці, спочатку вона сказала що все добре, вони їдуть додому. А вже за годину дзвоню, а дочка каже: "Евеліна вмирає! – Як умирає?" Вони повернулися самі до цієї лікарні, в Підволочиську, їм знову ніхто двері не відчиняв. Потім сказали: "А чого ви повернулися? Ми вас не чекали". Дівчинка вже вмирала на руках у матері. Це зараз вони розповідають, що дали направлення, готували її на Тернопіль. Але це неправда! Ніхто нічого не робив", – каже бабуся.

Цією справою зайнялася прокуратура. Речниця обласної прокуратури Леся Гурецька розповіла, що прокурор у Кременці відкрив два кримінальних провадження через смерть дитини. Одне із них за статтею 115 – нещасний випадок.

На Тернопільщині однорічна дитина вдавилася їжею та померлаРечниця обласної прокуратури Леся Гурецька

14 грудня цього року зареєстровано початок розслідування ще за частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України. Це неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Процесуальне керівництво почали, щоб з’ясувати, чи кваліфіковану допомогу надали дитині лікарі закладу, куди зверталися батьки за допомогою. Експертиза в даному провадженні ще незавершена. В свідоцтві про смерть дитини вказано, що її смерть настала від перекриття дихальних шляхів зерном кукурудзи”, – каже Гурецька.
 
Раніше також повідомляли, що у Хмельницькому автобус збив двох дітей на переході.
За даними поліції, дівчинку з переломами госпіталізували до Хмельницької міської дитячої лікарні, а хлопчику надали меддопомогу без госпіталізації.
 
Нагадаємо, винуватця ДТП під Києвом, в якій влітку загинула майже вся родина, засудили до 10 років в'язниці
Крім того, суд позбавив чоловіка права керувати транспортними засобами на три року. Також суд у повному обсязі задовольнив цивільний позов потерпілих про відшкодування завданої шкоди.
 
Читайте також:10 622 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 16 грудня 2020 року