Київ
17 грудня 2020
“Зрадники мають сидіти у в'язниці”. В Києві обговорили питання боротьби з колаборантами
В Києві обговорили законопроект про боротьбу з колабораціонізмом в Україні.
news-image

В столичному готелі “Либідь” відбувся круглий стіл на тему “Проросійський колабораціонізм в Україні та методи боротьби з ним”. На думку учасників заходу, колабораціонізм – надзвичайно небезпечне явище для національної безпеки, але на сьомий рік війни держава досі немає жодного запобіжника.

З самого початку російсько-української війни ми бачили багато прикладів та форм співпраці з ворогом. На рівні міських рад здавали міста ворогу, а представники правоохоронних органів передавали зброю та цінну інформацію”, - зазначив керівник штабу Нацкорпусу Максим Жорін.

Ця політична сила стала ініціатором заходу.

Виступаючі називали конкретні випадки, які на їх думку підпадають під визначення колабораціонізму. Наприклад, згадали екс-мера Слов’янська Нелю Штепу, яка співпрацювала з ватажком терористів Стрєлковим, організовувала референдум і здала місто ворогу. Втім, Штепа не лише уникнула відповідальності за свою діяльність, а й була реабілітована та навіть балотувалася в мери Слов'янська на останніх місцевих виборах.

На заході представили проект закону, який має визначити як саме поняття, так і відповідальність за колабораціонізм. Згідно законопроекту, колаборантами можуть бути не тільки окремі громадяни, а й юридичні особи.

Боротьба з колабораціонізмом – це та тема, яка має об’єднати всі проукраїнські сили як зі сторони громадського сектору, так і в парламенті”, - підсумували учасники круглого столу, серед яких були чинні (Тетяна Циба, Єгор Чернєв від “Слуги народу” та Андрій Шараскін від “Голосу”) та колишні (Ігор Лапін) нардепи, керівник штабу Нацкорпусу Максим Жорін, а також юристи Богдан Устименко та Віктор Шендибило, керівник проекту InformNapalm Михайло Макарук, представник Руху ветеранів України Дмитро Шатровський, керівник Інституту національного розвитку Микола Кравченко.

За результатами заходу створили робочу групу, відкриту для долучення, щоб доопрацювати законопроект та розробити той механізм, який дозволить притягувати до відповідальності зрадників України.

Зазначимо: Корупціонерів геть! Націоналісти протестували біля ОПУ. Пряма трансляція

Раніше громадські активісти вийшли на протест через корупцію в Мінрегіонрозвитку та ДАБІКияни переконані, що особисто міністр і “кришує” будівельну мафію України.

Нагадаємо, експерт розповів про корупційні схеми в ДАБІЗа версією слідства, Король у змові з іншими чиновниками організувала протиправний механізм видачі забудовникам дозвільних документів і нанесла шкоду державним інтересам.

Читайте також:Протести біля Конституційного Суду. Пряма трансляція