Суспільство
22 грудня 2020
28 «слугам» не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі, - Володимир В'ятрович
За чинним законом про мову з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською.
news-image

«Слуги народу» вирішили виступити проти закону про державну мову - зареєстрували в парламенті законопроєкт №4528. Про це на сторінці у Фейсбук написав народний депутат від партії ЄС Володимир В'ятрович.

Перелік авторів закону красномовний – Бужанський, Дубінський, Шевченко, Гетманцев, Брагар, Качура – загалом 28 діячів, яким не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі. Текст ще не оприлюднено, але судячи з назви і з бурхливої агітації, Бужанський упродовж останніх днів проводив серед однопартійців, ідея полягає в тому, щоб зробити порушення закону про мову безкарними", - повідомляє нардеп.

37e2c60326aa4664ee0d2e7270ab79b0.jpg

За чинним законом про мову з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською. Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію (меню, каталоги тощо).

 

Однак якщо громадянину відмовилися надавати послуги українською, він може звернутися до Уповноваженого з захисту державної мови. І якщо факт порушення підтвердиться – порушник отримає попередження і має за 30 днів його усунути. Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф. І от саме проти цього дуже навіть поміркованого механізму захисту прав споживачів спрямовують свою атаку Бужанський і Ко", - пише Володимир В'ятрович.

За словами політика, їхня ідея проста як двері – хай в законі про мову буде написано що завгодно. 

Головне, щоб будь-який українофоб міг цей закон порушувати абсолютно безкарно. Сподіваюся, у профільного комітету і керівництва Верховної Ради вистачить здорового глузду не збурювати цим трешем парламент і суспільство, а відправити його на смітник до решти подібних шедеврів", - додав народний депутат.

Нагадаємо, з 16 січня 2021 року обслуговувати споживачів мають лише українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

До речі, радимо прочитати ексклюзивне інтерв'ю із Володимиром В'ятровичем, у якому він розповів, що «антимовні пропозиції депутата «Слуги народу» Максима Бужанського - це повернення до політики русифікації України».

Раніше ми писали, що за словами Лариси Ніцой, "мова - це порозуміння. І жодна економіка не допоможе, якщо країна не вивчить мову". Письменниця запевняє, що мова - дуже важливий фактор порозуміння особливо в Україні.