Суспільство
24 грудня 2020
Якщо поруч людина, у якої над маскою стирчить ніс, яке вам діло до мутацій COVID-19, - Євген Комаровський
Медик впевнений, що мутація вірусу на ефективність вакцинації не вплине.
news-image

Останні дні пройшли під знаком тотальних істерик: нова мутація коронавірусу, ми всі помремо, крах програми вакцинації, загалом, усім кінець, пише лікар, педіатр Євген Комаровський.

Створюється враження, що хтось там нагорі (не знаю, як високо), дуже зацікавлений у тому, щоб ми всі постійно перебували в істеричному стані. Я помітив, що останні кілька тижнів в Україні стало менш напружено. По-перше, тому, що захворюваність перестала зростати, навіть деяким чином знизилася. Кількість пацієнтів у лікарнях на стабільно високому рівні, але не збільшується. Щодня стало чутно про початок вакцинації в різних країнах. І може і до нас дійде ця справа, хтось і нам подасть руку допомоги. Тому комусь нагорі треба організувати терміново нову підставу для істерики", - пише лікар.

Медик закликає проаналізувати ситуацію, що склалася.

Подумаймо разом. Виникла нова мутація вірусу. Це що — перша мутація? Та цих мутацій протягом року вже було сотні. Не кожна мутація свідчить про те, що вірус принципово змінюється. Коли створюється будь-яка вакцина, то таким чином, щоб у нас виробилися антитіла проти стабільної ділянки геному вірусу. Так цих мутацій протягом року вже було сотні", - заспокоює Комаровський.
Головне питання: чи вплине ця мутація на ефективність вакцинації? Пряма відповідь: не вплине. І на сьогодні всі, хто має стосунок до вже створених вакцин, і Pfazer, і Moderna, — всі сказали про те, що їхні вакцини зберігають ефективність, і мутація на це не впливає", - додав лікар.

Також немає жодних даних, що мутація робить вірус небезпечнішим для людини. 

Тобто вірус не став небезпечнішим. Про це нам повідомили якось незрозуміло. Сказали, що цей вірус заразніший, навіть цифру назвали — 70%. Як можна оцінити в такий короткий час на такому обмеженому людському контингенті ось цю заразність, і бути впевненим, що мова не йде про якусь специфічну популяцію людей, про специфічні метеорологічні умови, температуру і вологість повітря, про те, що в цій популяції врешті-решт міг бути один або два суперпоширювачі. І незрозуміло абсолютно, чому, якщо нам кажуть, що ця мутація є у Великобританії, Данії, Нідерландах, Австралії, треба закрити Великобританію, але не закрити все інше", - пояснив медик.

Комаровський припускає, що через усю цю паніку напрошуються сумні думки про те, що коронавірус коронавірусом, а політика політикою. 

Про те, що є якісь явища, які ми з вами — прості люди, не розуміємо, але як і раніше, як я і багато разів повторював, всі коронавірусні рішення не стільки медичні, скільки політичні. Розгляньмо той феномен, пов’язаний з новою мутацією, якого всі бояться найбільше. Його велика заразність. Як ми з вами можемо на це впливати? Використовувати маски, уникати великої кількості людей, не перебувати в приміщеннях, де багато народу і мало кисню. Планувати активності на свята на максимум на свіжому повітрі. Про цю мутації говорять ледь не з вересня. Ну в чому сенс — ось так різко все позакривати, крім як вказати Великобританії на її місце. Ось вона відмовилася бути в сім'ї цивілізованих народів — в Євросоюзі — нате вам, тепер ми до вас літати не будемо. Вони там з’ясовують якісь відносини, а люди з криками й істериками бігають навколо один одного", - пише лікар.
Тому хлопці, якщо поруч з вами перебуває людина, у якої над маскою стирчить ніс, або ви у приміщенні, де нічим дихати, яке вам діло до мутацій? Не лізьте в натовп і вентилюйте приміщення. А новий штам? Нехай це буде наша з вами найбільша біда. Усміхніться і йдіть на свіже повітря", - порадив Євген Комаровський.

Нагадаємо, за словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.

До речі, Борислав Береза писав, що «ми перша країна в світі, яка без вакцинації і без жорсткого карантину перемогла COVID-19». На фоні таких цифр, Борислав Береза очікує, що локдаун з 8 по 24 січня взагалі скасують.

Також раніше ми повідомляли, що для тих, хто до цих пір в "танку" і не вірить в статистику по захворюваності на Covid, політтехнолог Олександр Кондратенко розповів у Фейсбук, яка насправді ситуація із госпіталізацією та лікуванням коронавірусу у столичних лікарнях на прикладі своєї мами.