Підвищення тарифу на електроенергію збільшить інфляцію в країні на 0,39 п.п. - НБУ
Вплив на регіональну інфляцію буде відрізнятися, якщо припустити, що середній показник споживання е/е домогосподарствами однаковий по всій країні, але не буде перевищувати 0,5 п.п.
news-image

Встановлення Кабміном з першого кварталу 2021 року єдиного тарифу на електроенергію в розмірі 1,68 грн/кВт-год збільшить загальну інфляцію в 2021 році на 0,39 п.п. Про це пише Дзеркало тижня.

"Частка електроенергії у ваговій структурі для розрахунку індексу споживчих цін (на основі структури індивідуального споживання) становить 0,983%, якщо прийняти загальну споживчу корзину за 100%. Отже, таке підвищення тарифу на е/е збільшує загальну інфляцію в 2021 році на 0,39 п п ", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають експерти, вага електроенергії в структурі споживчого кошика дещо відрізняється в залежності від регіону, зокрема в Києві цей показник становить 0,78%, а східному регіоні - 0,731%, в причорноморському і поліському - 1,183% і 1,16% відповідно. Таким чином, вплив на регіональну інфляцію буде відрізнятися, якщо припустити, що середній показник споживання е/е домогосподарствами однаковий по всій країні, але не буде перевищувати 0,5 п.п. 

 

Нагадаємо, Україна готується до переговорів про зону вільної торгівлі з Китаєм — Петрашко. Також глава Мінекономіки нагадав, що Україна почала переговори про перегляд Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як стало відомо, НБУ оцінив економічні втрати від посилення карантину. Нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року.

До речі, завдяки державним послугам онлайн, які наразі впроваджує Міністерство цифрової трансформації, громадяни щорічно можуть заощадити 1,3 мільярда гривень. Про це заявив перший заступник міністра Олексій Вискуб, передає пресслужба міністерства.