Жоден аналітик точно сьогодні не скаже, коли обвалиться Bitcoin, - Анатолій Амелін
Чому біткойн став цікавий? За словами економіста, це сталося, адже в світі знизилася довіра до фіатних грошей внаслідок їх величезної емісії.
news-image

Анатолій Амелін, співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future розповів, що відбувається з головною криптовалютою і чого від неї очікувати далі.

Ну що, заробили на біткойні? Знаєте, коли продавати, щоб не прогоріти? Зростання його вартості було очікуваним з осені, коли кілька великих фінансових інститутів заявили про великі інвестиції", - пише економіст.

Чому біткойн став цікавий? За словами пана Анатолія, все просто, в світі знизилася довіра до фіатних грошей внаслідок їх величезної емісії.

Зокрема, зростання грошової бази долара за 2020 рік склало понад 20% (з $ 15,3 трлн до $ 19 трлн). При очікуваному падінні економіки на 3,7% і мізерною інфляцією 1,2%. Аналогічне зростання в зоні євро. І це при частковому локдауні економік, зниженні ВВП і низькій інфляції. Вперше за останні 90 років Вашингтон використовує відразу три агресивних підходи до грошово-кредитної політики, спрямованих на збільшення грошової маси: - Мінфін США безпосередньо роздає гроші населенню і малому бізнесу; - ФРС знижує ставки до нуля і обіцяє зберігати їх там тривалий час; - А також купує облігації в рамках програми QE", - додав аналітик.

Комбінація масштабного друку грошей і екстремально низьких ставок надуває бульбашки в різних активах, як це сталося, наприклад, з біткойном в 2017 році. 

Однак потім регулятор почав відкачувати ліквідність з фінансової системи і тим самим здув багато з них. Це ж нас очікує у найближчі рік-два. Частково надруковані гроші були утилізовані фондовими активами - зростання S & P 500 в 2020 році більше 16% - DOW JONES + 7% - NASDAQ COMPOSITE + 44% (!!!)", - пояснює Амелін. 

За словами економіста, активи технологічних компаній вже переоцінені в рази від фундаментальної вартості.

За першу половину 2020 року вартість золота зросла на 30% і досягла свого історичного максимуму з 2011 року, перевищивши $ 2000 за тройську унцію (сьогодні $ 1888) Куди ще упакувати гроші, коли ринки нерухомості (комерційної) впали? Звичайно, криптоактиви.  Зокрема, Coinbase заявила, що стала свідком «помітного зростання» попиту з боку інституційних інвесторів в першій половині 2020 року. Згідно з опитуванням Fidelity, 36% інституційних інвесторів в США і Європі володіють криптоактивами.  Крім того, опитування, проведене на замовлення Evertas, показує, що 26% інституційних інвесторів вважають, що пенсійні фонди, сімейні офіси і суверенні фонди добробуту збираються почати «радикально» використовувати цифрові валюти в майбутньому. 39% роздрібних інвесторів, опитаних Grayscale Investments, заявили, що COVID-19 зробив біткойни більш привабливим як клас активів", - пише Анатолій Амелін.

Але, як додав експерт, відправною точкою стало отримання PayPal першу в своєму роді умовної ліцензії Bitlicense від Департаменту фінансових послуг штату Нью-Йорк (NYDFS), що дало доступ до біткойнів 26 млн клієнтам PayPal (!) На цьому тлі активізувалися і інституційні інвестори.

Хронологія подій: жовтень 2020 року - платіжна компанія Square купує біткойни на $ 50 мільйонів. Листопад 2020 року - звіт Citi показав, що один зі старших аналітиків банку вважає, що біткойн потенційно може досягти максимуму в $ 318 000 доларів до грудня 2021 року, назвавши це «золотом 21 століття». Грудень 2020 року - компанія Massachusetts Mutual Life Insurance Co. придбала біткойни на $ 100 мільйонів і міноритарний пакет в NYDIG, фірмі, яка надає інституційні інвестиції і послуги зі зберігання криптовалют. Грудень 2020 року - британська Ruffer Investment підтверджує покупку біткойнів на суму $ 744 млн Цікавою також стала новина, що з Китаю посилився відтік капіталу і через Bitcoin було виведено понад $ 50 млрд. Найбільші власники на сьогодні: Grayscale Bitcoin Trust - $ 18.6 млрд, (!) Chinese Government - $ 6 млрд, Block.One - $ 4,3 млрд, Wrapped BTC - $ 3,5 млрд, MicroStrategy - $ 2 млрд, (!) US Government - $ 2 млрд", - пише економіст.

Куди ж рухається Bitcoin?

Насправді, він буде рости в міру наближення світової економіки до фінансової кризи. Накачані бульбашки здуються у найближчі рік-два", - пояснив пан Анатолій

Bitcoin не найнадійніший актив для заощадження. 

Його цінність не вище, ніж у черепашки, яку в якості міни брали аборигени. Але поки Bitcoin знаходиться в портфелях урядів США і Китаю, є очікування, що ще не час продавати. Альтернативою Bitcoin може стати більш надійна криптовалюта корпорацій, та ж Libra (Facebook). Bitcoin так і залишиться інструментом тіньових транзакцій (як виведення грошей з Китаю, інструмент корупції, покупки зброї, наркотиків), Libra ж на себе може забрати не тільки розрахунки (легальну) функцію, а й функцію інвестування та накопичення", - пише експерт.

За словами економіста, важливо пам'ятати, що Казначейство США планує ввести суворі правила на криптобіржах.

Недавні дії SEC проти Ripple викликали розпродаж на $ 50 млрд в грудні, і якщо щось подібне станеться з іншими криптовалюта, це викличе паніку серед роздрібних інвесторів", - пише Анатолій.

Так чи варто купувати сьогодні цю криптовалюту?

Жоден аналітик точно сьогодні не скаже, коли обвалиться Bitcoin, він може вирости на великому попиті до $ 50 і навіть $ 100 тис. Але як тільки припиняться покупки, він стрімко обвалиться,утилізуючи мільярди доларових бульбашок. Так що або запасайтеся попкорном, або ризикуйте, але пам'ятайте, що це особисто ваша відповідальність", - резюмував Амелін.

Нагадаємо, Україна готується до переговорів про зону вільної торгівлі з Китаєм — Петрашко. Також глава Мінекономіки нагадав, що Україна почала переговори про перегляд Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як стало відомо, НБУ оцінив економічні втрати від посилення карантину. Нові обмеження призведуть до втрат близько 0,2 процентних пункти річного ВВП наступного року.

До речі, завдяки державним послугам онлайн, які наразі впроваджує Міністерство цифрової трансформації, громадяни щорічно можуть заощадити 1,3 мільярда гривень. Про це заявив перший заступник міністра Олексій Вискуб, передає пресслужба міністерства.