Події
8 січня 2021
Boeing оштрафували на понад $ 2,5 млрд
Також компанію звинуватили у шахрайстві через аварії літаків 737 Mах.
news-image
Міністерство юстиції США оштрафувало компанію Boeing на понад 2,5 мільярда доларів і звинуватило у шахрайстві у зв'язку з аваріями моделей літака 737 Max.

Про це йдеться у заяві відомства.

У ній зазначається, що компанія погодилася виплатити гроші для зняття кримінальних звинувачень у справі аварій її найбільш продаваних літаків 737 Max.

Майже 250 мільйонів доларів Boeing сплатить як грошове покарання, ще майже 1,8 млрд виплатить як компенсацію клієнтам компанії. Пів мільярда скерують на виплати родинам загиблих в авіакатастрофах.

Трагічні аварії на рейсах авіакомпаній Lion Air і Ethiopian Airlines (у них загинули 346 людей — ред.) виявили шахрайські дії співробітників одного з провідних світових виробників комерційних літаків», — сказав виконувач обов'язків помічника генерального прокурора Девід Бернс з кримінального відділу Міністерства юстиції.
Співробітники Boeing вибрали шлях прибутку замість чесності, приховуючи важливу інформацію, що стосується експлуатації літака 737 Max, намагаючись приховати свій обман», — додав він.

У Boeing цю інформацію поки не коментували.

Як пише CNBC, акції Boeing після новин про штраф впали приблизно на 2%.

Авіакатастрофи та збитки Boeing

У жовтні 2018 року в Індонезії за декілька хвилин після зльоту розбився пасажирський літак Boeing 737 Mах зі 188 людьми на борту. У березні 2019 році літак цієї ж моделі розбився в Ефіопії, тоді загинули 149 пасажирів і 8 членів екіпажу.

Після катастрофи в Ефіопії більшість країн світу заборонили використання літаків Boeing 737 Mах.

Корпорація Boeing зупиняла виробництво цих моделей, щоб виправити програмне забезпечення, яке ставало причиною аварій. У червні цього року компанія відновила випробування цих літаків.

Через авіакатастрофи літаків 737 Max у 2019 році корпорація зазнала збитків на 636 мільйонів доларів. Перед цим компанія зазнавала фінансових втрат лише у 1997 році.

Цьогоріч у США та Бразилії вже дозволили відновити польоти цієї моделі. Перший комерційний рейс після майже дворічної заборони здійснили на початку грудня із Сан-Паулу до Порто-Алегрі на півдні Бразилії. У січні 2021 року дозвіл планують видати і у ЄС.

Зазначимо, Іран представив остаточний звіт про катастрофу літака МАУ.

Також повідомляли: Справа МН17: Нідерланди планують долучити інші країни до суду проти РФ.

Читайте також:Іран готовий взяти на себе повноту відповідальності за збиття літака «МАУ» - Єнін