Події
12 січня 2021
В Росії трьом кримським татарам дали 13-18 років колонії за сфабрикованими справами
Російський суд засудив громадян України – Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різу Омерова на драконівські терміни за сфабрикованими обвинуваченнями.
news-image

Російський суд у Ростові-на-Дону засудив трьох кримських татар до 13-18 років колонії суворого режиму за звинуваченнями в тероризмі на релігійній основі, повідомляє УП.

"Щойно т.зв. російський суд засудив громадян України – Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різу Омерова на драконівські терміни за сфабрикованими обвинуваченнями. Ці вироки є черговим доказом придушення російськими окупантами інакомислення в Криму", - повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Енвера Омерова засудили до 18 років, Айдера Джаппарова – до 17 років та Різу Омерова – до 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму.

Повідомляється, що досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями, а докази захисту про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь цілковито ігнорувались.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із ганебним рішенням суду Росії.

МЗС вимагає від РФ скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України. 

Міністерство також закликало міжнародну спільноту засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України та посилити політико-дипломатичний тиск з метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар.

Раніше стало відомо, що «верховний суд» в анексованому Криму заочно засудив до 19 років ув'язнення гендиректора ATR Іслямова. Іслямова звинуватили у створенні незаконного збройного формування, підготовці диверсій, а також в публічних закликах до екстремізму.

Також стало відомо, що за словами Кулеби, "Україна домагається не обміну, а звільнення кримських татар. Він запевнив, що українська сторона готова перейти до наступного раунду обміну".

До речі, київські школярі записали відео про ненависть до кримських татар, але пізніше вибачилися. Наразі відео видалили, але його все одно можна знайти у соцмережі.