З 2021 року в Україні залучать авіацію для перевезення тяжкохворих та органів на трансплантацію
Пілотний запуск аеромедичної евакуації розпочнеться у лютому та квітні у Львові та Києві.
news-image
В Україні у 2021 році створюють єдиний аеромедичний простір. Проєкт передбачає залучення авіації до перевезення тяжкохворих та органів на трансплантацію. Пілотний запуск розпочнеться у лютому.

Про це на брифінгу 13 січня заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Пілотний запуск аеромедичної евакуації розпочнеться у лютому та квітні у Львові та Києві. Перед цим Кабмін має затвердити постанову «Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору України», яку МОЗ розробило разом із Міністерством внутрішніх справ. Саме МВС має надати авіацію для медичних потреб.

Авіацію планують використовувати для перевезення органів для трансплантації, насамперед серця, а також для перевезення тяжкохворих. В обраних регіонах екіпажі цілодобово чергуватимуть разом із медичними бригадами. У яких випадках, крім питань трансплантації, будуть вилітати екіпажі:

  • до людей з гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу;
  • до людей з опіками 2-го та 3-го ступеня у понад 20% поверхні тіла, опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів;
  • у разі травми хребта, проникливих поранень тіла, травматичних ампутацій кінцівок.

За словами міністра, аеромедичну евакуацію також можуть здійснювати під час стихійних лих, а також якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, ДТП, сходження снігових лавин тощо.

Раніше повідомляли, що в Україні запрацювала єдина інформаційна система трансплантації органів. Степанов додав, що у цьому році вперше в Україні планується зробити трансплантацію легень.

Зазначимо, що львівські трансплантологи отримали премії за унікальні операції. В лікарні швидкої медичної допомоги, де функціонує Центр трансплантології, провели вже декілька трансплантацій органів від померлих донорів.

Читайте також:Чи дійсно школи можуть стати епіцентрами поширення коронавірусу — Bloomberg