Світ
14 січня 2021
Навчання під наглядом ФСБ? В Росії хочуть регулювати розповсюдження знань
На думку законотворців, відсутність такого регулювання «створює передумови для безконтрольної реалізації антиросійськими силами під виглядом просвітницької діяльності широкого кола пропагандистських заходів».
news-image

В Росії сенатор Андрій Клімов дав різку відповідь російському науковому співтовариству, яке розкритикувало його законопроект про регламентування просвітницької діяльності. У бесіді з "Комерсант" пан Клімов заявив, що заборонений ІГІЛ та інші подібні організації «теж вважають, що займаються освітою». На претензії щодо розмитих формулювань законопроекту сенатор відверто відповів, що з небезпечною, на його думку, діяльністю поки не вдається боротися «прямими чіткими, прозорими способами». Громадян, незадоволених його ініціативою, пан Клімов фактично звинуватив в несвідомому посібництві закордонним силам. Тим часом вчора президія РАН одноголосно виступила проти проекту: вчені заявили, що прийняття документу «призведе до відставання Росії в критично важливих галузях науки і технологій».

Зазначимо, що законодавці звернули увагу на безконтрольне, на їхню думку, поширення наукових знань в листопаді 2019 року. Тоді група депутатів і сенаторів на чолі з головою комісії Ради Федерації по захисту державного суверенітету Андрієм Клімовим і главою думського комітету з безпеки і протидії корупції Василем Піскарьовим внесла в Держдуму законопроект про просвітницьку діяльність. Автори документа запропонували наділити Міністерства освіти та науки і Міносвіти повноваженнями ліцензувати просвітницькі проекти та особливу увагу приділити співпраці освітніх установ з міжнародними організаціями.

Ініціатива відразу ж викликала критику наукового і освітянської спільноти. Учасники нульових читань законопроекту в Громадській палаті РФ висловилися різко проти змін. Вони заявили, що в проекті вкрай розмито визначення «просвітницької діяльності» і під неї підпадають будь-які сайти, YouTube-канали, лекції в школах. Тим не менше 23 грудня Держдума РФ схвалила законопроект в першому читанні. Друге читання пройде в лютому, правки в документ можна внести до 21 січня. Астрофізик, провідний науковий співробітник ГАІШ МГУ Сергій Попов підготував петицію, де підкреслюється, що «багато просвітницьких проектів, засновані в першу чергу на ентузіазмі їх учасників, можуть опинитися під загрозою зникнення». За тиждень петицію підписали більше 20 тис. чоловік.

Сенатор Андрій Клімов в свою чергу повідомив,  що стежить за реакцією вчених, але не всі їх претензії вважає справедливими.

В профільному комітеті Держдуми РФ немає єдиної думки з приводу законопроекту. Голова комітету з освіти і науки В'ячеслав Ніконов (фракція «Єдина Росія») підтримав ініціативу, а ось депутат від КПРФ Олег Смолін виступив проти: 

Якщо наші колеги хочуть обмежувати іноземне вплив, нехай так і назвуть закон. Просвітницька діяльність тут ні до чого. Якщо приймати закон про просвітницьку діяльність, то тільки про її підтримку »", - заявив політик.

Раніше повідомляли, що в Росії трьом кримським татарам дали 13-18 років колонії за сфабрикованими справами.

Цікаво почитати та переглянути: «Ватність виліковна»: хто погрожував вбити Луганського «новачком» | Андрій Луганський.

Читайте також:У США заявили, що Росія випробувала протисупутникову ракету. Це може призвести до засмічення космосу