Суспільство
19 січня 2021
Володимир Омелян розставив крапки над «і» щодо комунальних тарифів
За словами політика, якби у владі були розумні люди, власні сховища природного газу цілком можна було заповнити дешевим газом влітку, планово збільшити субсидії на зимовий період і абсолютно спокійно пройти зиму.
news-image

У січні 2021 р. люди отримали платіжки за грудень 2020 р., обурені вийшли і перекрили траси, пише у Фейсбук Володимир Омелян, український дипломат, міністр інфраструктури України в 2016—2019.

Зеленський і Ко, намагаючись виправити власне непродумане рішення щодо різкого підвищення тарифів, у порушення домовленості з МВФ і фактично руйнуючи ринкові взаємовідносини, з 1 лютого 2021 р.!!! вводять обмеження ціни на газ у 6,99 грн/куб м газу, обмежують вартість транспортування газу і обіцяють субсидії за ріст електроенергії", - пише політик.

На думку Омеляна, невідомо, хто порадив Президенту це рішення, бо в ньому є низка ризиків.

1. Середня ціна газу державної компанії у грудні 2020 (а саме ця цифра була у платіжці за січень) складала 6,33 грн/куб м. У січні вона складає 7,22 грн/куб м!! 2. Платіжки за лютий, які ми отримаємо в березні нам визначать вартість 1 куб м газу для споживача в 6,99 грн + 1,79 грн (вручну визначена Урядом вартість транспортування газу) = 8,78 грн за 1 куб м газу! Але й тут є маленький ньюанс, який не врахували: тариф на розподіл встановлюється без ПДВ. Тобто для кінцевого споживача буде не 1,79, а 2,15 грн. А, отже, фінальна ціна газу у лютому буде мінімум 9,14 грн за 1 куб м газу!!! Себто, точно дорожче за грудень 2020, але, можливо, дешевше за січень 2021. Якщо пощастить...", - пояснив Володимир Омелян

Третій ризик за словами політика - платіжка за січень, яку люди отримають у лютому 2021 - вразить усіх.

Бо у ній зросте суттєво не лише ціна газу. Зросте майже удвічі вартість його розподілу, вартість опалення і холодної води, майже подвоїться вартість електроенергії, будуть ліквідовані всі пільги на тарифи. І це все з 1 січня по 1 лютого 2021, найхолодніший місяць з піковими цінами - малозабезпеченим українцям ніхто компенсовувати ріст не буде. 4. Опалювальний сезон у нас триває до 15 квітня, але Уряд вводить «спецціну» лише до 31 березня. Звісно, можна сподіватися на теплу і коротку зиму, але що якщо ні? 5. Влада Зеленського досі не виплатила всіх субсидій за грудень і навіть листопад 2020. Зате обіцяє додаткові виплати з лютого 2021", - додав Омелян.

Як пише політик, звідки вони візьмуться, якщо скарбниця порожня, а переглядати державний бюджет, щоб збільшити фінансування субсидій, як це пропонувала Європейська Солідарність , «монобільшість» навіть не планує?! 

6. Хотілося би вірити, що в результаті стратегічної двоходовки Зеленського «Е2-Е4» Нафтогаз зруйнує монополію Фірташа і забере собі левову частку споживачів. Але, «на жаль...», найшвидше різницю між фіксованою і ринковою ціною заплатить платник податків з власної кишені. Україна має унікальну можливість - власні сховища природного газу, найбільші в Європі. Якби у владі були розумні люди, їх цілком можна було заповнити дешевим газом влітку, планово збільшити субсидії на зимовий період і абсолютно спокійно пройти зиму. Причому, Нафтогаз би навіть на цьому заробив. І всі були б щасливі. Але, як відомо, Зеленський не шукає легких шляхів. Шкода лишень не його, а людей, які страждають через його безголовість...", - підсумував колишній міністр інфраструктури України.

Раніше ми писали, що за словами Сергія Доротича, «загралися наші «владарі», вони не розуміють взагалі, де вони знаходяться». За словами Доротича, зупиняти зараз підприємництво - це відрубувати руку, яка несе копійчину у вигляді податку в бюджет.

Нагадаємо, сьогодні у столиці був протест активістів та підприємців. Люди висловлюють своє обурення через встановлені високі комунальні тарифи. До цієї акції долучилися підприємці, які також незгодні із підвищенням комунальних платежів в Україні у час пандемії коронавірусу.

До речі, політик Олексій Давиденко висловив думку, «чим завинили всі інші бізнеси, які не можуть працювати у локдаун?». Політик впевнений, що потрібно або закрити всіх, або не виносити всім в черговий раз мозок.

Читайте також:Микола Коханівський: «Третій Майдан - це єдиний вихід»