Світ
21 січня 2021
Конституційний суд Молдови скасував закон, який прирівнював російську мову до державної
Запит до КС подали депутати - представники блоку проєвропейських партій «Дія та Солідарність» та «Платформа Гідність і Правда».
news-image
Конституційний суд Молдови розглянув скаргу депутатів парламенту та визнав закон про російську мову неконституційним.

Про це повідомило місцеве видання Newsmaker з посиланням на суд.

Запит до КС подали депутати Октавіана Цику, Діну Плингеу і Марія Чобану. Всі троє — представники блоку проєвропейських партій «Дія та Солідарність» та «Платформа Гідність і Правда».

На засіданні Плингеу і Цику клопотали про те, щоб закон визнали неконституційним. Цику заявляв, що такий закон «підриває основи Конституції», а Плингеу зазначав, що його ухвалили з порушенням закону. 

Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, ми ніколи не інтегруємо нацменшини в молдавський політичний ландшафт. На це завжди буде впливати геополітичний порядок денний», — наголосив Цику.

Водночас відхилити звернення депутатів закликав в. о. міністра юстиції Фадей Нагачевський і глава юридичної комісії парламенту та депутат від «Партії соціалістів Молдови» (до якої належить експрезидент Ігор Додон) Василь Боля.

Зазначимо, що 16 грудня 2020 року парламент Молдови ухвалив закон про функціонування мов на території республіки, яким визнав російську «мовою міжнаціонального спілкування» і прирівняв її до державної.

Закон передбачав, що мовою усного та письмового спілкування з органами державної влади, а також з підприємствами та організаціями, розташованими на території Молдови, стануть державна мова і/або російська мова за вибором громадянина.

Також передбачено, що «держава повинна створити всі умови для використання і розвитку російської мови». Документ зобов'язав, зокрема, перекладати на російську всі назви вироблених у країні товарів і послуг, ліків, а також таблички державних і громадських установ.

У разі відмови чиновників на вимогу громадян говорити російською, закон пропонував встановити для них «особисту відповідальність». Водночас він зобов'язував керівників державних установ володіти державною мовою — молдовською.

Закон ухвалили голосами депутатів парламентської більшості — «Партії соціалістів Молдови» (ПСРМ), до якої належить чинний президент Ігор Додон, який програв на виборах, і партії «Шор». Опозиція бойкотувала засідання.

Нагадаємо, в Україні з 16 січня 2021 року обслуговувати споживачів мають лише українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

Раніше ми писали, що за словами Лариси Ніцой, "мова - це порозуміння. І жодна економіка не допоможе, якщо країна не вивчить мову". Письменниця запевняє, що мова - дуже важливий фактор порозуміння особливо в Україні.

Читайте також:МЗС уже працює над організацією візиту Санду до Києва – Кулеба