Резонанс
5 березня 2015
Boeing-777 на Донбасі збив російський "Бук" - прокуратура Нідерландів
Голландські правоохоронці оприлюднили поточні результати розслідування трагедії.
news-image

Літак рейсу "МН17" був збитий ракетою "Бук", запущеної з російською установки, і докази слідства вказують на те, що Бук привезли з Росії, і що стріляли, найімовірніше, російські військові. Про це повідомили в прокуратурі Нідерландів, під керівництвом якої Міжнародна Група криміналістів (JIT) проводить розслідування трагедії, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на Uainfo та на найбільший новинний портал Голландії NOS.

Повідомляється також, що "Бук" був привезений з Росії в Україну незадовго до трагедії. Це підтверджують численні фото та відеозаписи, а також знайдені і опитані свідки. Втім, офіційної заяви прокуратура поки що не робила.

Слідчі JIT зібрали і обробили понад мільйон документів, фото і відео. Через такий величезний обсяг матеріалу довелося значно збільшити склад аналітичної групи.

Тепер експертам належить не тільки виявити коло підозрюваних і зібрати докази проти них, але й надати суду факти і свідчення, достатні для винесення обвинувального вироку. Саме над цим зараз і працює прокурорська група.

Також у прокуратурі Нідерландів відзначають, що є серйозні свідчення того, що секретні служби РФ постійно намагаються зламати і проникнути в комп'ютерні системи голландської поліції та прокуратури.

Смартфони і лептопи, які слідчі використовували в Україні, і які мали контакт з місцевими інтернет-мережами, довелося знищити. Причина - інфікованість шпигунською програмою Spyware.

У деяких випадках довелося видалити з мережі акаунти поліцейських службовців, оскільки вони піддалися атаці і могли бути інфіковані.

Читайте також: СБУ оприлюднило нові версії розслідування катастрофи "Боїнга" на Донбасі

Як повідомлялося , 17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий пасажирський літак Boeing-777 компанії "Malaysia Airlines", який виконував рейс Амстердам - ​​Куала-Лумпур. Загинули 298 осіб, у тому числі маленькі діти.
Перш ніж стало відомо, що збитий саме цей літак, терористи "ДНР" та російські ЗМІ повідомили, що під Торезом бойовики збили військовий літак української армії. Пізніше ці повідомлення були видалені.

Президент України Петро Порошенко назвав катастрофу терактом, а влада Росії поклали відповідальність за аварію літака на українську сторону