Світ
27 січня 2021
Байден вперше на посаді президента США поговорив з Путіним
Байден наголосив на підтримці суверенітету України.
news-image
Президент США Джо Байден провів свою першу телефонну розмову на цій посаді з президентом Росії Володимиром Путіним. Говорили зокрема і про Україну.

Про це повідомила прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі.

Вона розповіла, що президент США 26 січня подзвонив Путіну, щоб підтвердити готовність Штатів продовжити на п’ять років Договір про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III). Термін дії цього договору, який стосується скорочення ядерних арсеналів США та Росії, сплине на початку лютого 2021-го.

Речниця каже, що серед іншого Байден «підтвердив нашу рішучу підтримку суверенітету України», а також висловив стурбованість арештом російського опозиціонера Олексія Навального.

Американський лідер під час розмови підняв також питання щодо масових кібератак на компанію Solar Winds, в яких звинувачують РФ, та даних про виплату грошей за напади на військових США в Афганістані.

У Кремлі також повідомили, що розмова відбулась. Серед перелічуваних тем, які обговорили, Навального не згадали, а щодо України написали:

Серед міжнародних тем порушувалися односторонній вихід США з Договору з відкритого неба, проблематика збереження Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми, внутрішньоукраїнське врегулювання, а також російська ініціатива про проведення саміту постійних членів Радбезу ООН. В цілому бесіда лідерів Росії й США носила діловий і відвертий характер. Домовлено про підтримку контактів".

Про договір СНО-III написали, що найближчим часом сторони завершать необхідні процедури, щоб його продовжити.

Цікаво почитати: Петро Шуклінов: «Герой минулої ночі - це однозначно Майк Пенс, чинний віце-президент США».

Також повідомляли про Палац для Путіна. Історія найбільшого хабаря, - Навальний опублікував нове відео.

Читайте також:Олексій Голобуцький: «Це парадоксально, але путінська Росія працює на нас»