Суспільство
28 січня 2021
Не може в 12-річній школі зростати тижневе наванатаження порівняно з 11-річною. Це дно, - Іванна Коберник
Потрібно говорити про освітню програму для 5-9 класів, поки ще не пізно запобігти згубним і шкідливим для дітей змінам.
news-image

Сьогодні останній день надання пропозицій в рамках громадського обговорення нової Типової освітньої програми для 5-9 класів, які вчитимуться за новим Державним стандартом згідно реформи Нова українська школа, проце пише Іванна Коберник, співзасновниця ГО Смарт Освіта.  

В проекті є позитивні моменти, але є й величезний, системний, протилежний принципам рефоми НУШ негатив. Як мама, я б навіть сказала - біда. І ми, ГО "Смарт освіта", обговоривши проєкт програми з вчителями-практиками, психологами і батьками офіційно надіслали в МОН наші зауваження і пропозиції. Цей негатив і біда - збільшення тижневого навантаження на дітей. Ні, вам не почулося і я не описалася. Проект типової освітньої програми пропонує ЗБІЛЬШИТИ тижневе невантаження, простіше кажучи - кількість уроків щодня. Згідно з проєктом, в 5-ти класників має стати по 6 уроків щодня і один раз 7, а з 7-го класу - у дітей буде по 8 уроків щонайменше чотири дні на тиждень. І це без врахування часу на домашні завдання. І при тому, що одною з головних причин запровадження 12-річної освіти було бажання РОЗВАНТАЖИТИ щоденне життя дітей, залишити їм час на відпочинок, хобі, прогулянки ну і власне кажучи, на дитинство", - пише експертка.

Далі пані Іванна цитує лист до МОН: 

"ГО “Смарт освіта”, ознайомившись із проєктом, обговоривши його з учителями-практиками, дитячими психологами, батьками, постійними читачами нашого ресурсу «Нова українська школа» (nus.org.ua) вносить такі зауваження та пропозиції: Вважаємо неприпустимим запропоноване проєктом збільшення тижневого навантаження на учнів, просимо внести зміни до Типової освітньої програми й не допустити невиправданого та невідповідного перевантаження школярів. Запропоноване проєктом навантаження не відповідає фізіологічним можливостям дітей, не створює умов для ефективного навчання, суперечить ідеям і принципам реформи Нова українська школа, зокрема й тим, що закладені в затверджених Кабінетом міністрів Державних стандартах початкової та базової загальної середньої освіти. Зараз діти в 4 класі (за держстандартом НУШ) мають тижневе навантаження 23 години без фізкультури, а Типова освітня програма для 5 класу пропонує навантаження 28 годин без урахування фізкультури. Це означає, що з переходом до 5 класу школярі матимуть 4 дні на тиждень по 6 уроків і один день – по 7. Це невиправдане й неефективне навантаження на 10-річних дітей, які під час переходу в 5 клас мають адаптуватися до нових учителів, нових предметів, нових умов навчання. Вчителі-практики та психологи неодноразово наголошували: шості й сьомі уроки – це непродуктивний час, а можливості поставити всім дітям на цей час мистецтво чи фізкультуру школи не мають, відповідно – діти страждатимуть, а освітній процес буде неефективний.

За словами Коберник, в 7-му, 8-му і 9-му класах Типова навчальна програма пропонує збільшити тижневе навантаження відповідно до 35, 36 і 36 годин (включно з уроками фізкультури), що означає по 8 уроків щонайменше 4 дні на тиждень і співмірно з повноцінним робочим днем повнолітніх громадян. 

А якщо враховувати домашні завдання – виходить більше, ніж визначений КЗпП робочий тиждень дорослих людей. Збільшення кількості годин навчання на тиждень не призведе до покращення якості освіти, а лише до перевтоми й надмірного перевантаження дітей, втрати ними мотивації до навчання. Крім того, це суперечить ідеям реформи Нова українська школа, якою запропоноване видовження тривалості шкільної освіти до 12 років задля розвантаження дітей, створення більш комфортних умов для розвитку кожної особистості. Натомість ми бачимо, що проєкт Типової освітньої програми для 5-9 класів 12-річної школи пропонує збільшити тижневе навантаження, як порівняти з нинішньою 11-річною школою. Це грубо протирічить закладеним у реформу принципам дитиноцентризму та підходам до створення комфортного навчального середовища", - пояснює Іванна Коберник.

Таке навантаження позбавляє дітей часу на хобі, позакласну діяльність, повноцінний відпочинок, призводить до перевтоми й погіршення здоров’я. 

Водночас, ми вітаємо запропоноване проєктом ТОП збільшення кількості годин на вивчення математики, природничих наук, української та англійської мов. Зменшення тижневого навантаження пропонуємо провести за рахунок виключення з інваріантного складника таких запропонованих проєктом ТОП предметів як “Етика”, “Здоров’я, безпека та добробут”, “Підприємництво і фінансова грамотність”. Ці предмети можуть бути перенесені у варіативний складник чи викладатися на розсуд школи в межах інших предметів чи інтегрованих курсів. Просимо врахувати наведені пропозиції, виключити з інваріантного складника несуттєві та штучні предмети і зменшити тижневе навантаження, передбачене Типовою освітньою програмою для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти", - пише Коберник.

За твердженням Іванни, тижневе навтаження збільшують, бо:

1. Від кількості годин залежить оплата праці вчителів. Тобто всі розуміють, що 8 уроків нестерпно і неефективно для дитини, але вона лиш ресурс і про неї зараз не думають. Будь-яка пропозиція зменшити кількість уроків наштовхнеться на супротив вчителів. І так відбуватиметься, поки не буде здійснена реформа оплати праці педагогічних працівників, яка б вивела дітей з ролі заручників. 2. хочуть впихнути різні часто штучні предмети, аби їхні розробники і автори заробили на підручниках, посібниках і зошитах. Про інтереси дітей, знову ж таки, ніхто не думає. МОН і чинна влада вже не раз демонстрували байдужість до громадської, професійної і експертної думки", - пояснила експертка у сфері освіти.

Але про це треба говорити, поки ще не пізно запобігти згубним і шкідливим для дітей змінам. Адже як пише Коберник: "не може в 12-річній школі зростати тижневе наванатаження порівняно з 11-річною. Це дно. 7 уроків в 5-му класі і щодня по 8 років з 7-го класу - це дно".

 

До речі, у МОН хочуть зробити християнську етику обов'язковою в школі. Чиновники запустили громадське обговорення й дали батькам два тижні, щоб визначитися.

Нагадаємо: Уляна Супрун: «Знецінення мови — улюблений інструмент у гібридній війні росіян». Масштаби російської пропаганди такі великі, що якщо ми просто закриватимемо очі, то одного дня ризикуємо прокинутися в повністю фейковому світі, де вже ніхто не зможе відрізнити правду від брехні.

Також ми повідомляли, що румуни з України поскаржилися Бухаресту на «примусову українізацію» та адмінреформу. Автори звернень стверджують, що румуни в Україні, яких налічується близько 500 тисяч і вони є другою національною меншиною в країні після російської, "піддаються добре організованому систематизованому процесу примусової українізації".