Політика
29 січня 2021
Провладна команда розглядає лінійку прозахідних кандидатів в прем'єр-міністри, - Вадим Карасьов
За словами політтехнолога, не виключено, що і Денису Шмигалю вдасться втриматися на своєму місці.
news-image

Зі стартом нового політичного сезону поновилися і дискусії щодо потенційних кадрових ротацій в Кабінеті Міністрів, включаючи повне перезавантаження уряду. Про це пише у Фейсбук політтехнолог Вадим Карасьов.

Цим рішенням В.Зеленський зможе зняти ряд проблем, як геополітичного, так і економічного характеру. Запустивши процес м'якого перезавантаження відносин, з новообраними елітами США. У зв'язку з цим, провладна команда розглядає лінійку прозахідних кандидатів в прем'єр-міністри", - пише політичний експерт.

Спочатку, в якості потенційної заміни Д. Шмигаль в медіа та навколополітичних колах називали Юрія Вітренка. 

Але сигнальне голосування за його вмонтування ще в діючий Кабмін показало, що консенсусу серед депутатського корпусу по персоналії Ю.Вітренко не вдалося знайти. У зв'язку з цим перспектива очолити уряд поки бачиться туманною. Хоч і сценарій з Віце-прем'єром ніхто з повістки не знімав. І цей трек буде відіграватися в будь-якому випадку", - пояснив Карасьов.

Ще одним потенційним претендентом на пост прем'єра називають Андрія Коболєва. 

Він прозахідний менеджер, який близький адміністрації Байдена ментально і, до того ж, зрозумілий в політичному плані. Ще один фактор грає на користь А. Коболєва - кейс з перемогою Нафтогазу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Але в той же час, історія з мільйонної премією викликала лють і обурення всередині українського суспільства. Що так чи інакше може вплинути на перспективи очолити уряд. З найнесподіваніших сценаріїв - це призначення глави партії Голос Кіри Рудик. У зв'язку з новою реальністю і приходом на президентську посаду в США Джо Байдена, українська влада перебуває в пошуках рішень, які б стали мостом до налагодження дружби з американськими елітами, тільки що зайшли в Білий Дім. Лідер найбільш прозахідного партії в країні могла б стати підмогою для налагодження конструктивної розмови між адміністраціями. Також її кандидатура обіцяє Зеленському мінімумом вимог, що допоможе сконструювати консенсусний кабінет міністрів, задовольнивши і внутрішньополітичні амбіції і налагодити місток співпраці з Білим Домом", - розповідає політтехнолог.

За словами Карасьова, не виключено, що і Денису Шмигалю вдасться втриматися на своєму місці.

Але для цього необхідна масова ротація представників його команди. Хтось повинен понести на собі накопичився у суспільства негатив. Також варто пам'ятати і про потенціал Юлії Тимошенко, яка має достатній вплив в Парламенті і в американських політичних колах", - резюмував експерт.

 

До речі, як стверджує Андрій Тетерук, "сьогодні Україна не правова держава, а «понятійна». Український військовий переконаний, що правосуддя в Україні померло.

Також стало відомо, що "за півтора року, маючи монобільшість у парламенті і контроль над виконавчою владою, президент Зеленський довів неспроможність реагувати на складні виклики і управляти державою. Натомість він намагається у неконституційний спосіб отримати ще більші важелі впливу". Про це пише у Facebook народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

Раніше ми писали, що "нинішня влада намагається запустити російський газ на територію України. Вони знову хочуть посадити Україну в російську газову камеру". Про це розповів Арсеній Яценюк, український політик, економіст та юрист.