Суспільство
2 лютого 2021
«Якщо ти помреш, я помру разом з тобою»: як медсестра військового госпіталю бореться за життя доньки
Для медсестри Київського центрального військового госпіталю Тетяни Комащенко доля підготувала чимало випробувань
news-image

З початком війни жінка бачила біль і страждання багатьох понівечених військових, яких масово привозили до Києва прямо з передової. Бачила, як чіпляються вони за життя, чула, як плачуть їх матері, синів яких медикам не вдалося врятувати. І вона на собі відчула, як це: дізнатися, що у твоєї дитини рак, а через лічені тижні - почути про таке ж діагнозі у себе.

У перший раз Тетяні і її 17-річної дочки Олександра вдалося перемогти хворобу. Але через рік у Саші трапився рецидив. І зараз родині Комащенко чекає новий бій за життя дівчини.

Страшно бачити 20-річних хлопців без рук, без ніг, без очей ..."

Коли почалася війна на Донбасі, Тетяна Комащенко працювала медсестрою в Київському центральному військовому госпіталі. Звикла до каліцтв і виду крові, вона виявилася не готова до того, що в столицю потягнуться довгі вервечки "швидких" з молодими понівеченими хлопцями.

Це страшно. Це дійсно дуже страшно - бачити цих пацанів, яким ледь виповнилося років 20, на візках. Без рук, без ніг, без очей ... Коли тільки почалася війна, їх привозили дуже багато. І практично всі - молодняк. За 18, 20, 25 років. це жах! і ти дивишся на них - а вони ще й намагаються тобі посміхатися! а ти думаєш: господи, та за що ж це вам ... Бувало, хлопці вмирали. ось до цього звикнути неможливо. Постійно думаєш: ось він пішов, йому вже все одно. А як переживе смерть сина його мама? " - згадує Тетяна.

Побачене за роки війни в результаті підштовхнуло Тетяну піти з госпіталю, коли підвернулася робота за фахом в іншій лікарні. Тоді вона навіть не здогадувалася, що доля приготувала їй важке випробування: дізнатися на власному досвіді, що переживає мати, над дитиною якою нависла смертельна небезпека.

Як сказати дівчинці в 17 років, що у неї рак?"
Це сталося влітку 2019 го. Якось вранці моя дочка Саша, яка тільки-тільки закінчила школу, поскаржилася, що у неї набрякла шия. І дійсно - з одного боку шия у неї розпухла, при пальпації дочка скаржилася на біль ... Через кілька днів набряк спав - і ми намацали у неї на шиї невелику шишку: запалився лімфовузол . Вирішили про всяк випадок перевіритися, щоб зрозуміти, що відбувається ", - згадує Тетяна.

За допомогою в проведенні діагностики Тетяна звернулася до військового госпіталю, в якому пропрацювала майже 10 років. Дівчинці призначили комплексне обстеження. Але численні аналізи і огляди не показували ніяких відхилень. До тих пір, поки 17-річна Саша не потрапила на прийом до торакальному хірургу. Коли лікар зробив дівчині КТ - Тетяна вперше почула, що у її дочки може бути рак. Але ще деякий час сподівалася на те, що це помилка. Поки не побачила результати проведеної Саші біопсії:

Результати аналізу мене прийшли на роботу. І слава богу. Тому що коли я прочитала, що у моєї дитини - лімфома Ходжкіна - по стінці в операційній просто сповзла на підлогу. Я не втратила свідомість, нічого такого. Але мені хотілося вити ... І перша думка - навіть не про те, що дитина захворіла. Я думала: як їй про це сказати? як сказати, що у неї рак? Дитині 17 років ".

Наступні два тижні Тетяна згадує з трудом. Пам'ятає, як з усіх сил намагалася не плакати при дітях. Як збігала на вулицю, викурювала сигарети одну за однією - і ридала. Як не спала ночами і вила в подушку, як нишком шукала для дочки кращих лікарів ... Подруги і родичі переконували: потрібно набратися сміливості і розповісти доньці про діагноз. Але Тетяна - не могла. За неї це зробив випадок:

Саша дізналася випадково. Вона почула, як я по телефону сказала" лімфома Ходжкіна "- і залізла в інтернет ... Коли я зайшла до неї в кімнату - вона запитала: мама, у мене що - рак? Я кажу: донечка, це не рак, це онкологія! .. А вона у відповідь: "Вийди з кімнати!" Спочатку вона відмовлялася лікуватися. Говорила: у мене випаде волосся? у неї завжди були дуже гарне волосся. вона у мене дуже гарна дівчинка. Хоча для будь-якої мами її діти - найкрасивіші, найкращі. Мої дочка і син - це моє все. і коли ти чуєш від своєї дитини "Я не буду лікуватися, краще померти" - розумієш, що якщо це станеться, ти помреш разом з ним ".

Про хворобу старшої дочки сім'я Комащенко дізналася в липні. А в вересні їх чекав новий удар: захворіла сама Тетяна.  У неї з'явилася така ж шишка, як і у Саші - з тієї ж сторони шиї. Ось тільки діагноз був іншим: у Тетяни виявили неходжкінських лімфом.

Вартість такої операції - за умови, що у дівчинки вдасться відібрати достатню кількість її ж стовбурових периферійних клітин, - становить близько 250 тисяч гривень . І сім'я, і лікарі сподіваються на те, що Олександра потрапить під програму фінансування, і трансплантацію оплатить держава. Однак коли це станеться - зараз не може сказати ніхто. А часу у Саші мало: пухлина вже дала метастази в кістки і легені . Дівчинка на даний момент пройшла перший курс хіміотерапії і готується до початку забору стовбурових клітин. І коли буде призначена операція з трансплантації, на руках у батьків Олександри повинна бути необхідна для її проведення сума.

Але навіть якщо держава встигне сплатити трансплантацію повністю - підготовка до операції, а також період реабілітації обійдеться у величезну суму. Адже тільки зараз, коли лікування ще толком не почалося, сім'я вже витратила понад 40 тисяч. І в лічені дні повинна знайти ще практично стільки ж.

Взяти ці гроші Тетяні і її чоловікові Вадиму просто нізвідки. Навіть з огляду на допомогу знайомих, колег і волонтерів. Адже Тетяна працює медсестрою в державній лікарні, а чоловік працює водієм. Так що сім'ю навряд чи можна назвати дуже заможною. Особливо, з огляду на, через що їм уже довелося пройти.

Допомогти дівчині Саші, якій нещодавно виповнилося 18 років, впоратися з хворобою, реалізувати свої мрії, головна з яких - жити - може кожен з нас.

Для мами і доньки почалася виснажлива боротьба за життя. Нескінченні аналізи, обстеження, хіміотерапії, які супроводжувалися найсильнішої нудотою, слабкість, нерви, надія, що чергується з відчаєм. Саша пройшла 6 курсів хіміотерапії, Тетяна - і того більше , оскільки її пухлина гірше піддавалася лікуванню. Сім'я залізла в борги, видертися з яких змогла лише завдяки допомозі волонтера Наталі Юсупової, яка кинула клич про допомогу на своїй сторінці в Facebook. Лікування мами і доньки тоді обійшлося в суму близько 200 тисяч гривень . І, здавалося, хвороба відступила. Як з'ясувалося пізніше - ненадовго.

Саша потребує допомоги

Після лікування Тетяна з дочкою регулярно проходили обстеження. Під час одного з них сім'я дізналася про те, що у Саші трапився рецидив . І що попередня схема лікування в цей раз не допоможе: дівчинка потребує пересадки кісткового мозку. 

Реквізити для допомоги: Для переказів через "ПриватБанк": рахунок 4149629300911930, Комащенко В.М. (батько)

Для переказів через інші українські банки:

Одержувач: Комащенко В.М.

Читайте також: У нас є ризик залишитися одною з тих країн, які вакцинуватимуться останніми – Яна Зінкевич

Читайте також:Справу розкрито. Я знаю всіх, хто намагався мене вбити, - Олексій Навальний