Суспільство
2 лютого 2021
Коронавірус вражає яєчка, погіршуючи якість сперми і підвищуючи ризик розвитку безпліддя, - дослідження
Це дослідження є першим на сьогодні прямим доказом того, що інфекція COVID-19 погіршує якість сперми і чоловічий репродуктивний потенціал.
news-image

Нещодавно з’явилося відразу кілька досліджень, які стверджують, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків. Але не всі лікарі згодні з такими висновками.

Коронавірус вражає яєчка, погіршуючи якість сперми і підвищуючи ризик розвитку безпліддя. Можливо на це впливає тривала лихоманка, яка є одним із симптомів захворювання, пишуть Юй Чянь і Лі-Цюань Чжоу з Гісенського університету в своєму дослідженні, пише видання НВ.

«Це дослідження є першим на сьогодні прямим доказом того, що інфекція COVID-19 погіршує якість сперми і чоловічий репродуктивний потенціал», — пишуть професори у своїй анотації.

Протягом 60 днів вони спостерігали за контрольною групою — 105 фертильних чоловіків без COVID-19 і 84 фертильних чоловіки з підтвердженим коронавірусом.

Кожні 10 днів вчені аналізували їхню сперму — в порівнянні зі здоровими чоловіками без COVID-19 дослідження виявило значне збільшення запалення й окисного стресу в сперматозоїдах, що належать чоловікам з COVID-19. Причому чим важче чоловіки переносили хворобу, тим більше зростали відмінності в якості сперми.

Також у тих, хто перехворів на COVID-19, частіше спостерігалася загибель сперматозоїдів, їх концентрація в насінній рідині зменшувалася в п’ять разів, а рухливість зменшувалася вдвічі. Все це вказувало на олігоастенотератозооспермію — форму чоловічого безпліддя, яку складно скорегувати.

Виявилося, що коронавірус використовує білок ACE 2 — ангіотензинперетворний фермент 2 — як точку входу в людський організм для інфікування клітин. Ці рецептори виявляються і в чоловічих яєчках — саме це і є головним доказом того, що коронавірус може вплинути на чоловічу репродуктивну систему, пояснює в коментарі Аллан Пейсі, головний редактор журналу Human Fertility.

Вивчивши близько 14 досліджень, опублікованих на цю тему, Пейсі сказав, що він дійшов висновку, що «будь-який вимірний вплив коронавірусу на чоловічу фертильність, ймовірно, був лише незначним і тимчасовим».

Результати цього дослідження можуть бути пов’язані з іншими факторами — наприклад, з використанням ліків для лікування COVID-19, що самі автори також визнали у своєму дослідженні.

Шина Льюїс, почесний професор Королівського університету Белфаста в Ірландії, також зазначила, що вибірка була не зовсім репрезентативною через те, що чоловіки, у яких діагностували коронавірус, мали більш високу масу тіла: «Ми знаємо, що ожиріння саме собою знижує якість сперми. Лікування COVID-19 також могло вплинути на якість сперми цих чоловіків, а не сама хвороба», — додає вона.

Доктор Чанна Джаясена зазначила, що навіть звичайний грип може значно знизити кількість сперматозоїдів на кілька тижнів або місяців. Тому, зазначає вона, складно виділити, наскільки на результати дослідження професорів з Гісенського університету вплинув саме COVID-19 у порівнянні з іншими хворобами.

Автори погодилися з усіма зауваженнями та наголосили на важливості в майбутньому досліджувати, чи здатний вірус потрапляти в сперму, а також простежити, чи можливе повне відновлення репродуктивної функції через якийсь час після хвороби.

Нагадаємо, "якщо поруч людина, у якої над маскою стирчить ніс, яке вам діло до мутацій COVID-19", - Євген Комаровський. Медик впевнений, що мутація вірусу на ефективність вакцинації не вплине.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.

До речі, Борислав Береза писав, що «ми перша країна в світі, яка без вакцинації і без жорсткого карантину перемогла COVID-19». На фоні таких цифр, Борислав Береза очікує, що локдаун з 8 по 24 січня взагалі скасують.

Читайте також:Влада Франції заборонила носити саморобні маски в громадських місцях