Україна
8 лютого 2021
Європа палає, США теж, а в Україні з Covid-19 все добре: лікар пояснив, чому так відбувається
Багато хто критикував українську медицину, але вона не тільки витримала, але й впоралася з величезною кількістю хворих на коронавірус.
news-image

Статистика хворих в Європі з кожним днем зростає, а в Україні - ситуація протилежна.

Відомий лікар Євген Дубровський пояснив, чому так відбувається у своєму пості в  Facebook.

Багато хто критикував українську медицину, вона не тільки витримала, але й впоралася з величезною кількістю хворих на коронавірус. Мене це теж дуже дивує. Стежу за новинами, спілкуюся з колегами з-за кордону і всі говорять про тамтешній жорсткий карантин. Швидше за все, вони ще не перехворіли в такому масштабі, як ми. У них переломний момент ще не настав. З іншого боку, попри всю критику нашої медицини, вона не тільки витримала, але навіть показала зразок, що робити з такими масштабними епідеміями", - розповів Дубровський.

За словами лікаря, країна впоралася і досягла нинішніх результатів, завдячуючи медикам.

Багато українців мали доступ до лікаря. Госпіталь без жодних напрямків і довідок брав за зверненням пацієнта величезну кількість пацієнтів. Важких ми госпіталізували без винятків. І хоча я є противником дистанційного лікування - це неправильно і малоефективно - великий відсоток хворих був зорієнтований і пролікований сімейними лікарями без ускладнень амбулаторно. Хоча були і серйозні недоліки й недбалість, честь і повагу високопрофесійним адекватним сімейним лікарям. Найбільший тягар впав саме на них", - поділився лікар.
 
Не антибіотики рятували людей, а вчасне призначення кроворозріджувальних препаратів. 
Коронавірус б’є по серцево-судинній системі, викликаючи утворення тромбів, мікротромбів, які провокують інсульти, інфаркти, тромбоемболічні ускладнення в легенях. Основна група ризику – пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, люди з надмірною вагою, діабетом. Якщо сімейний лікар, навіть не бачивши своїх пацієнтів (що не є правильним), надавав правильні рекомендації – це могло врятувати їх від важких наслідків, чого ми в Європі не спостерігаємо№, - пояснює медик.
 
За словами лікаря, хоч українці не є здоровою нацією, на жаль, але ми швидко переключились і налаштувались на краще. 
 
Багато хто влітку зміг відпочити, оздоровитися, отримати заряд імунітету на зиму. Тому й немає катастрофи", - підсумував Євген Дубровський.

Як стало відомо, вакцина від Covid-19 не забезпечує повний або негайний захист, а це означає, що заразиться і отримати позитивний результат тесту на вірус після вакцинації все ще можливо. За даними Центрів США по контролю і профілактиці захворювань, для того, щоб вакцина подіяла, потрібно від декількох днів до декількох тижнів. Тому ви можете отримати позитивний результат ще до того, як спрацює вакцина.

До речі, нещодавно з’явилося відразу кілька досліджень, які стверджують, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків. Коронавірус вражає яєчка, погіршуючи якість сперми і підвищуючи ризик розвитку безпліддя. Можливо на це впливає тривала лихоманка, яка є одним із симптомів захворювання.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, цей вірус як несподівано з‘явився так і несподівано зникне. Медик радить насолоджуватись тим що ми маємо тут і зараз. Ми насправді маємо дуже багато цінного поруч і тільки такі часи змушують нас оцінити те що ми не помічаємо.