Суспільство
9 лютого 2021
Шкільні підручники, які уже майже затвердили, вкладають в голови 8-класників концепції «Новоросії» і «великого російського брата», - Наталія Піпа
За словами Наталії Піпи, основний посил рекомендованих Комісією підручників у тому, якби Україна рухалась у російському напрямку - і війни б не було і взагалі, жити було би краще.
news-image

Підручники, із явним запахом “рускава міра”, вже майже в руках українських школярів:

Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь, Севастополь… А якби Гетьманщина і Запорожжя привели внутрішній устрій та економічну модель до російського зразка, то Росія не чіпала б Українську державу!”.

Ось це наші діти можуть прочитати у підручниках з Історії України для 8 класу, пише громадська діячка, народна депутатка України Наталія Піпа у Фейсбук.

А такі підручники, із явним запахом “рускава міра”, вже майже в руках українських школярів! Перший важливий етап ці підручники вже пройшли - Конкурсна комісія з підручників рекомендує МОН надати їм гриф “РЕКОМЕНДОВАНО”. Наступний крок за МОН - погодити або не погодити ці підручники. Цей етап очікується вже 15 лютого. І цього не можна допустити!!!", - обурюється експертка.

За словами пані Наталії, професор Віктор Брехуненко чітко і зрозуміло розібрав кожну букву, слово і речення і був, м’яко кажучи, шокований. 

Тому що основний посил рекомендованих Комісією підручників: якби Україна рухалась у російському напрямку - і війни б не було і взагалі, жити було би краще. Йдеться не просто про спотворення в учнів уявлення про українську історію XVI-XVIII століть, а про вкладання в голови 8-класників концепції «Новоросії» і «великого російського брата». Кримські татари взагалі подані в руслі радянської концепції «турецько-татарської експансії». О, а плагіат в цих підручниках - окрема тема!", - пише Піпа.

Вже є заява Ученої ради Інститут археографії НАН України. 

Суть заяви: поява в школах таких підручників - суперечить здоровому глузду. МОН має негайно: Скасувати рішення про рекомендацію цих підручників. Провести негайну перевірку на плагіат усіх затверджених підручників з Історії України для 8-го класу (експерти вже виявили плагіат в одному із підручників). Створити незалежну комісію із залученням фахівців, яка б ознайомилася, як із підручниками, так і з рецензіями та ухвалила остаточне рішення. Повністю підтримую ці вимоги! І готую депутатські звернення до Міністерство освіти і науки України , Служба безпеки України , Рада національної безпеки і оборони України. Нехай терміново реагують! Таких підручників не можна допустити до українських учнів! НІ - підручникам “рускава міра” в Україні!", - додала Наталія Піпа.

Нагадаємо, Антон Сененко, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України, розповів про те, що "Слуги народу" провалили законопроєкт про запровадження нових стандартів при створенні шкільних підручників, аби там дітям не розповідали, що содою можна лікувати рак, а Київ було засновано в 19 столітті.

До речі, письменниця та віома блогер Татуся Бо на своїй сторінці в фейсбук нагадала, що зараз будь-які вимоги шкільної форми - незаконні. Блогерка зазначила, що в червні 2019 р. Зеленський відмінив стародавній указ Кучми про шкільні форми.

Як стало відомо, індійський сільський учитель Ранджит Дісалі став найкращим вчителем світу у 2020 році. Він працює в початковій школі для дівчат Zilla Parishad (штат Махараштра, Індія) і фактично змінив своєю роботою шанси у житті багатьох учениць. Під час свого виступу переможець розповів, що збирається поділити половину своїх призових грошей з іншими лауреатами, які увійшли у першу десятку фіналістів.

Читайте також:У Китаї дітям заборонили брати мобільні телефони до школи