Події
17 лютого 2021
Масштабний протест залізничників біля КабМіну. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності перебуває на місці проведення акції та проводить пряму трансляцію.
news-image

Сьогодні з 10 години ранку відбувається масова акція протесту біля будівлі Кабінету Міністрів в м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 під головним гаслом: «Роботу! Зарплату! Гідне життя!», «Наступу адміністрації на трудові права та соціальні гарантії залізничників – рішучий профспілковий спротив!».

Кореспондент Єдності перебуває на місці проведення акції та проводить пряму трансляцію.

Акцію протесту хотіли перенести через погодні умови, але люди були проти. 

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України звернулася до Міжнародної федерації транспортників, Європейської федерації транспортників, Міжнародної конфедерації профспілок залізничників, Міжнародної організації праці за солідарною підтримкою дій та оголошеної акції протесту.

Ми виживаємо під час епідемії. 30 тисяч наших співробітників можуть лишитися роботи і домівок. Ганьба!", - скандують протестувальники.

Зі сцени звучить гімн профспілки залізничників. 

Під час акції протесту члени профспілки вимагають від уряду зобов’язати правління АТ «Укрзалізниця» ухвалити рішення щодо: підвищення зарплатні (крім вищого керівництва) з 1 березня 2021 року не менше ніж на 25%; виплати у першому півріччі 2021 року винагороди за підсумками роботи за 2019 рік у розмірі не менше 50% місячної тарифної ставки, посадового окладу; не зменшувати чисельність працівників впродовж 2021 року через відсутність належного контингенту на обсяг виконуваних робіт; прискорити роботу над проєктом колективного договору між Укрзалізницею та спільним представницьким органом профспілок; забезпечити достовірний облік робочого часу, в тому числі часу роботи надурочно та у вихідні дні у всіх регіональних філіях та підпорядкованих підрозділах.

Також залізничники вимагають від уряду: встановити мінімальний рівень податку на землю для Укрзалізниці; забезпечити 100% компенсацію витрат Укрзалізниці на перевезення пільгових категорій пасажирів; компенсувати з Дорожнього фонду 2021 року акцизний податок, сплачений при закупівлі дизельного палива; ввести до складу наглядової ради представника профспілки на громадських засадах, а також внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, який розширить можливості участі трудового колективу в ухваленні управлінських рішень.

Бубняк також повідомив, що профспілки звернулися до Європейської федерації транспортників (ЄТФ), Міжнародної конфедерації профспілок залізничників і транспортних будівельників (МКПЗ), Міжнародної організації праці (МОП).

Ми отримуємо листи з підтримкою від цих організацій. Сподіваюся, що завтра на акції зможемо їх пред’явити представникам влади", – сказав він.

Залізничники, зокрема, заявляють, що працівники філій та структурних підрозділів АТ “Укрзалізниці” постійно підпадають під скорочення та отримують низку заробітну платню.

Син закінчив ВИШ, отримав посаду колійовець. Пропрацювавши пів року - звільнився. Ганьба нашій зарплаті", - розповідає працівник Укрзалізниці зі сцени.

Старше покоління тримає вислуга, а молодь звільняється. На руки молоді працівники 4800-5000 грн. Чи можна прожити коли квартплата біля 3000 грн. Як жити? Навіть на професійне свято не дали премію.... Без молоді майбутнього залізниці немає. Ми не здамося, разом ми сила!", - наголосив працівник укрзалізниці зі Львова.
Міністра Криклія гнати треба. Він не розуміє навіть що таке поїзд", - зазначає активістка, працівниця Укзалізниці з Києва.
Нам треба йти до Зеленського і виганяти Криклія!", - зазначає вона.

У відставку Криклія!- скандують протестувальники. 

Нормальну зарплату отримує тільки вище керівництво, зазначають активісти.

Робота зарплата гідне життя - скандують протестувальники. 

Працівник з Полтави зазначив, що 36 років працює на залізниці, але такого бардака як зараз ще не бачив.

Людина одна виконує роботу за трьох людей. Реорганізації постійні, скорочення. Вони не думають. Вони залізли до нас в карман. Скорочують вакансії. Але не задумуються, що безпека руху - це життя. Ми за межею бідності. Чим працівнику сім'ю годувати?", - запитує він.

Зараз активісти пішли на переговори до Кабміну. 

Жмака у відставку! - скандують активісти.

Його зарплата становить 22 тисячі доларів, і він скаржиться на малу заробітну плату", - зазначає активіст.

Локомотивщик з Козятина, який все свідоме життя віддав своїй роботі залізничника, зазначає, що висловлює недовіру пану Жмаку. 

Залізниця - це держава в державі, а сьогодні хтось намагається розвалити таку галузь. В єдності сила, тому потрібно триматися разом. Ми маємо отримувати те, що належить по закону. Я проти зупинки руху і за вирішення цього питання цивілізовано", - зазначив чоловік.

Активісти тримають плакати з написами: "За добробут людини праці!", "Стоп політиці дешевої роботи", "Не дозволимо ігнорувати права профспілки!", "Стоп наступу на трудові права", "Ні - скороченню 120 тисяч залізничників!", "Кабмін, переглянь фінплан Укрзалізниці".

Не гнати хапуг - посадити на мінімалку і віджати те що віджали у нас", - впенена працівниця з 30-річним стажем роботи.

Активістка навіть написала вірш про проблему всіх залізничників, який і зачитала зі сцени.

В керівництві Укрзалізниці зараз немає жодного професіонала. Де випускники наших ВИШів? Доробилися до того, що запрошують іноземців, а наші виїжджають закордон, де їх дійсно цінують. Наші протести почались в грудні 2019 року. Ситуація погіршується. Людей скорочують. Ганьба!", - зазначає працівник Укрзалізниці та активіст Руслан зі сцени.

Активіст закликає у разі невирішення питання скорочень працівників і підняття зарплат зупинити перевезення по всій Україні. 

Дістали! Позор! Ганьба! - скандують люди.

Раніше повідомляли, що Укрзалізниця запустила систему знижок на квитки швидкісних потягів Інтерсіті.

Знижка діє для подорожей у внутрішньому сполученні територією України. Пасажири можуть економити від 40% до 10% вартості квитка.

Нагадаємо, що у поїздах «Укрзалізниці» встановлять відеокамери.

Радимо почитати: охорона зі зброєю і «провокатори» у вагонах: у поїздах хочуть посилити безпеку.

Читайте також:Аграрії протестують в Києві. Пряма трансляція