Війна
17 лютого 2021
На Донбасі бойовики чотири рази порушували тишу. Українські військові стріляли у відповідь — штаб
В ОБСЄ порушенням вважають кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції вважають одним фактом порушення.
news-image
У зоні бойових дій на Донбасі 16 лютого бойовики чотири рази порушили режим припинення вогню. Обійшлося без втрат і поранень серед українських військовослужбовців.

Про це повідомляє пресцентр штабу операції Об’єднаних сил.

Бойовики вели вогонь у бік українських позицій з мінометів 82-го калібру неподалік Красногорівки, що на Донеччині. Зі станкових протитанкових та підствольних гранатометів вони відкривали вогонь і неподалік Водяного, що на Приазов’ї.

А поблизу Південного бойовики стріляли зі снайперської зброї. На прицільні обстріли бойовиків українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Від початку поточної доби, 17 лютого, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Від початку «перемир'я» наприкінці липня 2020 року й до вечора 15 лютого 2021 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ нарахувала 9 588 порушень режиму тиші — зокрема 3 267 вибухів, 1 118 невизначених боєприпасів, що пролетіли, 101 спалах дульного полум'я, 60 освітлювальних ракет і щонайменше 5 042 черги та постріли.

В ОБСЄ порушенням вважають кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції вважають одним фактом порушення.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський, який 11 лютого був із робочою поїздкою на Донеччині, заявляв, що за останні кілька тижнів кількість обстрілів українських позицій з боку бойовиків збільшилася. Він пов'язує це зі спробами тиснути на українську сторону в переговорах Тристоронньої контактної групи.

Новий режим припинення вогню на Донбасі почав діяти з 27 липня 2020 року. Понад місяць його головним досягненням вважалося те, що немає втрат серед військових. Проте пізніше обстріли відновились, і дотепер за час «перемир'я» від них загинули вже десятеро українських військових. Також військові регулярно підриваються на вибухових пристроях. Зокрема, 6 лютого через це загинули двоє армійців, а 14 лютого — троє.

За даними Міноборони, станом на 2019 рік на підконтрольній Україні території Донбасу було заміновано приблизно 700 тисяч гектарів.

Раніше Остап Дроздов написав про те як ми маємо говорити з ворогомЖурналіст закликає в умовах збройної аґресії РФ терміново підкоригувати термінологію «мова ворожнечі».

Також повідомляли, що Росія йде на загострення ситуації на ДонбасіБезсмертний зазначив, що поведінка представника Росії під час засідання Ради Безпеки ООН була неаргументованою.

Читайте також:На Вінниччині на колінах зустрічали воїна Вікторію Слободянюк, 29-річну маму двох дітей (фото)