Політика
18 лютого 2021
Для «Слуги народу» найняли лобістів за $ 50 тисяч на місяць — «Схеми»
Вони мають налагодити відносини зі США та ЄС.
news-image
Лобісти американської компанії Finsbury Glover Hering консультуватимуть партію «Слуга народу» у 2021 році. Їх послуги коштуватимуть 50 тисяч доларів на місяць, а допомагатимуть лобісти налагодити відносини зі США та країнами ЄС.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» з посиланням на сайт Міністерства юстиції США.

Громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу», засновниками якої є помічники народних депутатів з фракції «Слуга народу», у лютому підписала контракт з американською компанією Finsbury Glover Hering.

Лобісти надаватимуть «стратегічне консультування та підтримку» цій організації та партії «Слуга народу». Згідно з контрактом, угоду підписали до 31 грудня 2021 року, а вартість послуг лобістів — 50 тисяч доларів за місяць. У разі повного виконання контракту послуги лобістів обійдуться у 550 тисяч доларів.

Так, лобісти мають забезпечити урядові відносити та «стратегічне консультування і підтримку громадській організації та політичній партії «Слуга народу» для сприяння діалогу, обміну та іншим взаємодіям між членами українського парламенту та їхніми колегами та іншими посадовцями в США та міжнародними організаціями».

Це може включати лобіювання, просування, підготовку та розповсюдження інформаційних матеріалів. Після грудня контракт можна продовжити за згодою сторін. Також дію контракту можуть припинити через три місяці після його підписання без вказання причини, письмово повідомивши про це за місяць до розірвання угоди.

Організацію «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» створили наприкінці грудня 2020 року, кажуть журналісти. Як вказано у договорі на сайті Мін'юсту США, вона фінансується «українськими приватними особами та комерційними структурами». Її засновники — Павло Великоречанін та Станіслав Костюченко — помічники депутатів-«слуг» Олександра Ткаченка (не плутати з міністром культури) та Івана Шинкаренка відповідно.

Депутат Шинкаренко розповів журналістам, що знає про те, що його помічник «започатковує чи очолює» організацію. Але він не має інформації про те, чим вона займається, хто її фінансує, які питання на порядку денному, каже політик. Він пообіцяв журналістам з’ясувати інформацію про діяльність громадської організації та її фінансування.

На момент виходу матеріалу «Схем» помічники депутатів не надали коментарів, але згодом журналісти отримали коментар від Станіслава Костюченка. Він вказав, що громадська організація «прагне покращити відносини України з Сполученими Штатами, Європейським Союзом та іншими демократичними країнами».

У цей критичний момент для України, Громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» залучила FGH Holdings з метою адвокації важливих питань, пов’язаних з територіальною цілісністю України та економічної незалежності. Громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» буде збирати кошти з приватних джерел для здійснення поточної діяльності», — йдеться у коментарі.

За словами Костюченка, партнери і послідовники організації — «не байдужі українці». Він також запевнив, що організація не планує залучити гроші від великого бізнесу, олігархів та транснаціональних компаній.

Аналітик громадського руху «ЧЕСНО» Ігор Фещенко розповів, що оплатити послуги лобістів офіційно можна у два способи. Перший — партія з власного рахунку платить за конкретні послуги й декларує скільки заплатила, коли, кому тощо. Другий — за такі послуги може заплатити стороння фізична чи юридична особа. Тоді партія так само має декларувати витрати, оскільки закон це трактує як спонсорський внесок. Дізнатися про те, чи сплачувала партія «Центру трансатлантичної взаємодії та діалогу» кошти за послуги лобістів можна було б зі звіту партії за четвертий квартал 2020 року, коли створили ГО, але на сайті НАЗК звіту ще немає.

Як відомо, у 2007 році послугами лобістів з Glover Park Group користувався «Блок Юлії Тимошенко». Тоді послуги коштували щонайменше 30 тисяч доларів.

Раніше повідомляли, що родини депутатів «слуг народу» придбали у минулому році дорогі елітні автомобілі (відео).

Цікаво почитати: Анна Скороход: «Вважаю, люди повинні знати, що мають підтримку у Верховній Раді».

Читайте також:Вірастюк йде в політику за корупційною двадцяткою баксів в конверті і можливістю заробити копійку на депутатському лобіюванні