Війна
22 лютого 2021
Українці створили перший у світі електромобіль-амфібію для військових
Олександр Кузнецов та його команда розробили та виготовили гібридний багатофункціональний броньований електромобіль STORM.
news-image

Конструктор і кандидат технічних наук з України Олександр Кузнецов та його команда розробили та виготовили перший у світі гібридний багатофункціональний броньований електромобіль STORM. Він здатний плавати по морю і витримує хвилю до 1,5 м. Про це повідомляє видання Обозреватель.

Прототип автомобіля почали розробляти в Києві два роки тому. Він міг триматися на воді та пройшов успішні випробування на Дніпрі. Але в команди не було технічної та економічної можливості, щоб створити повноцінний зразок. Згодом українці переїхали в ОАЕ й в партнерстві з оборонною компанією Streit Group за п'ять місяців вони зібрали перший дослідний зразок. 

Передня частина STORM

"На автомобілі броня фінського виробництва. Амортизатори, що витримують навантаження 65 тонн, ми замовили в Австралії. Електробатарею за нашими кресленнями виготовили в Китаї на тому самому заводі, де виробляють акумулятори для Tesla. Компанія в Шарджі для нас виготовила на замовлення гумові гусениці, міцніші і зручніші в експлуатації, ніж наявні аналоги", – сказав Олександр Кузнецов.

На піску автівка може розганятися до 140 км/год і працювати без зупинок від 18 до 36 годин. В дорозі її електричний акумулятор заряджає дизельний генератор.

На піску автомобіль зможе розганятися до 140 км/год

Машина з додатковим обладнанням також зможе занурюватися під воду. На виставці IDEX-2021 в Абу-Дабі її представлять на гусеницях, але планують створити і версію з колесами.

Крім того, автомобіль хочуть озброїти кулеметом, протитанковою системою та українським комплексом "Сармат".

STORM зможе занурюватися під воду

Як стало відомо, Марсохід NASA Perseverance сів на Марсі. Марсохід NASA, який покинув Землю 30 липня минулого року, о 22:44 за київським часом здійснив вдалу посадку в 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса.

Також радимо почитати про iPhone 12: характеристики і ціна флагманів Apple. Apple представила свою нову флагманську лінійку смартфонів iPhone 12.

Ми повідомляли, що придбання українцями старих автомобілів зросло в п'ять разів. З початку року вітчизняну реєстрацію отримало понад 280 тисяч ввезених з-за кордону легкових автомобілів з пробігом.