Економіка та бізнес
6 березня 2015
НБУ роз'яснив правила роботи в разі воєнного стану
Постановою Нацбанку затверджуються правила роботи банків в особливий період: у разі введення надзвичайного або воєнного стану.
news-image

Банки, що припинять свою діяльність на території України в особливий період, повинні будуть вивести попередньо всю готівку і цінності у сховища Нацбанку. Про це йдеться в постанові НБУ №157 - воно набуває чинності з 6 березня, інформує Є | Єдність.інфо.

Документом затверджуються правила роботи банків в особливий період: у разі введення надзвичайного або воєнного стану.

При цьому в документі не уточнюється, чи буде центробанком в примусовому режимі зупинятися робота яких-небудь фінустанов в нашій країні. Нагадаємо, що десять років тому в розпал помаранчевої революції, Нацбанк затвердив аналогічну постанову - №444 (на той момент посаду в.о. голови НБУ займав нинішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк), яким після введення в Україні особливого становища в Україні автоматично повинні були припинити свою діяльність банки з іноземним капіталом. Цікаво, що через це тоді в зоні ризику опинилася низка українських банків: тільки тому, що їхні акції тоді були зареєстровані не безпосередньо на конкретних фізосіб-громадян України (або їх підприємства), а на офшорні компанії. Банки формально вважалися установами з іноземним капіталом.

Раніше Нацбанк оприлюднив нові обмеження для валютного ринку

За постановою №157, Нацбанк бере всю готівку в країні під особливий контроль: всі теруправління НБУ повинні будуть щотижня звітувати перед центральним апаратом Нацбанку про поточний стан наявних запасів, і рух кеша. І його служба безпеки повинна вжити всіх необхідних заходів, щоб зберегти готівку в безпеці. Якщо злочинці вдерлися до Теруправління або Центрального сховища НБУ,  його працівникам наказано опечатати сховище і здати ключі на охорону.

Касові операції (по прийому і проведення платежів) в особливий період дозволяється проводити лише теруправління Нацбанку і банкам, які стануть уповноваженими. При цьому документом не деталізуються, як і за яким принципом буде надаватися цей статус.

Читайте також: З понеділка Нацбанк вводить в обіг нову 100-гривневу купюру

НБУ чітко визначив основні завдання фінустанов, які не будуть закриті в особливий період. Головне для них - це забезпечення грошима військових. У документі пріоритети викладені чітко:

1. Повне і своєчасне забезпечення потреб збройних формувань, підприємств, організацій і населення в готівковими коштами

2. Виконання бюджетних доручень щодо безперебійної видачі готівки підрозділам збройних формувань

3. Максимальне залучення до уповноважених банків готівкових коштів з усіх можливих джерел

4. Сприяння дотриманню суворого режиму економного використання і зміцненню фінансової та платіжної дисципліни

5. Скорочення використання готівки в розрахунках за товари та послуги і введення в разі необхідності обмежень на здійснення розрахунків готівкою

6. Документальне оформлення руху готівки в операційній касі і повне і своєчасне відображення касових операцій у бухгалтерському обліку

7. Створення безпечних умов роботи з готівкою та її зберігання.

Нацбанк хоче, щоб у воєнний час гроші не накопичувалися, а активно циркулювали.

«Уповноваженим банкам забороняється накопичувати готівку у сховищах понад розмір, який необхідний для забезпечення поточних потреб при здійсненні операцій з готівкою», - йдеться в постанові НБУ.
Читайте також: Гривня зміцнюється, долар дешевшає

Після оголошення надзвичайного та воєнного стану банкам, за документом, дозволяється організовувати (на базі філій, відділень та фронт-офісів) мобільні підрозділи - пересувні на базі транспортних засобів. По суті, це будуть банки на колесах, які обслуговуватимуть військові частини.

Також банки мають затвердити для підприємств і організацій, що працюють з готівкою, нові ліміти каси (вони визначатимуться окремо).

У теж час в кінці робочого дня підприємствам і організаціям потрібно буде здавати всю наявну у них готівку. «Підприємства та організації не мають права накопичувати в своїх касах готівку для здійснення майбутніх витрат (у тому числі на заробітну плату, виплати соціального характеру) у встановлений строк їх виплати», - наголошується в нацбанківському постанові.

Якщо в радіусі знаходження підприємств, що активно обслуговують населення (магазинів, заправок, точок громадського харчування та ін.), не буде працюючих банківських відділень, готівкові будуть приймати пересувні банківські підрозділи.

Накопичувати і до 10 днів утримувати готівку понад лімітів, встановлених для кас, дозволяється тільки військовим підрозділам.