Україна
9 березня 2015
Україна святкує 201-у річницю від дня народження Тараса Шевченка
news-image

9 березня Україна святкує 201-у річницю від дня народження видатного українського письменника і поета Тараса Шевченка, передає Є | Єдність.інфо.

Цього дня по всій країні і за кордоном, де живуть українці, заплановане покладання квітів до пам’ятників Кобзареві, ряд культурно-освітніх заходів, поетичних вечорів, круглих столів тощо.

Із 6 ранку на Національному радіо стартував марафон «Шевченко мобілізує» із читанням віршів поета відомими українцями, представниками влади, громадськості, військовими. Триватиме радіомарафон до півночі.

Про це написав віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко у блозі на Українській правді.

"У цей день Шевченко ніби сам стане бійцем АТО, а наші Герої будуть читати у прямому ефірі його вірші, щоб ще раз показати незламність українського духу та живу сув'язь думок і поколінь, боротьби минулої і теперішньої", - зазначив віце-прем'єр.

Він наголосив, що розпочнеться марафон безсмертним записом Сергія Нігояна, першим у прямому ефірі вже о 6.07 із Шевченковим словом та благословінням буде святійший патріарх Філарет.

О 7.00 виступить Тарас Компаніченко, о 10-ій – сестра Надії Савченко – Віра, об 11-ій у записі (бо буде відсутнім у Києві) – Святослав Вакарчук.

З 10 до 14 Шевченка прочитають лідери країни – Президент, Прем'єр-міністр, глава парламенту.

Протягом усього Національного радіомарафону Шевченка читатимуть герої АТО, бійці Збройних Сил, Нацгвардії, прикордонники, добровольці – загалом понад 200 бійців із майже 400 учасників марафону.

Також прийдуть волонтери, медики, діячі культури, урядовці, політики, громадські активісти, просто відомі люди - остаточний графік 18-тигодинного радіомарафону  оприлюднений на сайті Мінкультури.

Ефір триватиме на каналі УР-3 "Культура", численні прямі включення та щоденники на УР-1 та Першому Національному телеканалі.

"Шевченко і так весь час витає над Україною. Але цього 9 березня він стане просто одним із нас. Хоча, мабуть, треба точніше: МИ станемо НИМ", - наголосив Кириленко.

Очікується вручення найпрестижнішої для України в галузі літератури національної премії імені Тараса Шевченка.

 

Читайте також: У Криму заборонили святкувати річницю Шевченка на місці, де святкування проводились останні 23 роки