Суспільство
10 березня 2015
Росіяни або люблять страждати, або брешуть про своє щастя
Результати дослідження свідчать, що кількість щасливих росіян за останній час збільшилась
news-image

Згідно з опитуванням громадської думки ВЦВГД, кількість щасливих росіян збільшилася з грудня 2014 року з 44% до 52%, розповідає Є | Єдність.інфо з посиланням на американський журнал Slate.

На думку економіста Сімеона Дянкова, цьому може бути лише два пояснення: або росіяни люблять страждати, або бояться відверто відповідати на запитання.

Як зазначає автор статті, ця радість життя важко сумісна з деякими фактами. Так, в блозі Інституту світової економіки Петерсона Дянков пояснює, що, за даними Росстату (Федеральної служби державної статистики), ціни на продовольчі товари зросли на 29,3% з січня 2014 по березень 2015 року. Кількість російських туристів скорочується, так само як і продажі автомобілів.  

«У мене є всього два можливих пояснення цього явного когнітивного дисонансу. Перше: більшість росіян любить страждати, коли настають важкі часи, їм стає веселіше. Друге: опитані бояться давати справжні відповіді, через те що параноя по відношенню до всюдисущої держави швидко зростає», - наводить видання слова економіста.

Згідно з іншим опитуванням, проведеним «Левада-центром», 54% з 1600 опитаних росіян заявили, що немає людини, яка могла б замінити нинішнього главу держави, зазначається в статті. І всього лише 18% опитаних у грудні 2014 року росіян хочуть, щоб країною керувала людина, що пропонує рішення, відмінні від тих, що пропонує Володимир Путін. За даними іншого опитування, також проведеного «Левада-центром», 86% опитаних на президентських виборах проголосували б за Володимира Путіна.
 
Крістофер Уолкер, директор Міжнародного форуму дослідження демократії і Роберт Орттунг, заступник директора Інституту європейських, російських та євразійських досліджень Університету Джорджа Вашингтона вважають, що сьогодні незалежні голоси рідко досягають росіян через ЗМІ.

«В останні місяці уряд посилив тиск навіть на ЗМІ для вузької аудиторії, такі як сайт Lenta.ru, журнал "Ведомости" і московський телеканал "Дождь". У цей час лихоманкова державна пропаганда підживлює телевізійну аудиторію потоком оманливої і незаперечної інформації», - наводить видання слова експертів.

Уряд застосовує диверсійну тактику, а саме - використовує, наприклад, анексію Криму, щоб відсунути економічну кризу на другий план, підсумовує автор статті. Подібна тактика також може частково пояснювати гарний настрій росіян.

Читайте також:Туск визнає, що країни ЄС не готові до введення нових санкцій проти Росії