Війна
12 березня 2015
Авіація США буде в Україні на другий день війни з Росією - дослідження Stratfor
Stratfor також називають "тіньовим ЦРУ", компанія займається збором і аналізом інформації про події в світі
news-image

Армії США або НАТО доведеться зіткнутися з безліччю труднощів при вступі в конфлікт на території України. Незважаючи на перемир'я на Донбасі, сценарії подальшого розгортання військового конфлікту виключати не можна, пише в своєму аналітичному звіті американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor.

У своєму дослідженні компанія проводить аналіз сценаріїв, в яких російські і західні сили можуть вступити в прямий конфлікт в Україні, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Корреспондент".

NB! Stratfor також називають "тіньовим ЦРУ", компанія займається збором і аналізом інформації про події в світі. На підставі зібраних відомостей аналітиками компанії складаються економічні та геополітичні прогнози.

Все вирішить авіація

Якщо Сполучені Штати та/або НАТО відреагують на відкритий військовий наступ Росії в Україні, найшвидшим і, мабуть, найдоцільнішим способом надання вогневого впливу на театрі військових дій стане використання авіації.
При повномасштабній участі сил США або НАТО у конфлікті, цілком імовірно, що наступ Росії буде приречений на провал.

У НАТО і США є потужні сухопутні війська, які можна розгорнути в Східній Європі та в Україні в разі потреби, але для перекидання цих сил і засобів на театр військових дій піде багато часу. І навіть у цьому випадку без досягнення переваги в повітрі такі війська навряд чи будуть введені в бій.

Читайте також:В США змоделювали війну з Росією (інфографіка)

З цієї причини в рамках аналізу можливих відповідних дій Заходу ми розглянули його можливості щодо застосування в Україні значних сил авіації для зриву російського наступу і примусу противника до відступу.

Це буде складна операція, яка вимагатиме розгорнути авіаційні сили і засоби на аеродромах поблизу позицій російських військ, налагодити тилове постачання цих сил, здійснити дії з придушення російської системи ППО, а потім приступити до наземної операції з метою ослаблення російського військового потенціалу на території України.

При аналізі варіантів військових дій Москві доведеться враховувати найгірший сценарій, в якому країни НАТО у Східній Європі нададуть свої військово-повітряні бази в розпорядження ВПС США і будуть здійснювати матеріально-технічне забезпечення.

Найголовніше - перевага в повітрі

Перш ніж почати повномасштабні дії ВПС проти російських військ, Сполученим Штатам та їхнім європейським союзникам треба буде розмістити поряд з Україною велику кількість винищувальної авіації.

Цим літакам доведеться не тільки знекровлювати російську наземну ППО перед сухопутним наступом, а й боротися з російською авіацією, яка надає повітряну підтримку наступаючим військам.

Для досягнення стратегічного переваги, необхідної для завоювання переваги в повітрі знадобиться максимально можлива кількість сучасних винищувачів.

Європейські ВВС вже знаходяться досить близько до українського театру, але в рамках передового розгортання ближче до України буде потрібно обмежити час польоту до цілі і скоротити навантаження на літаки-заправники, які й без того будуть задіяні по максимуму в операції такого розмаху і масштабу.

Але Сполучені Штати зіткнуться ще з однією проблемою стратегічного розгортання авіаційних сил і засобів, яка пов'язана з перекиданням авіації з континентальної частини США в Східну Європу.

Темпи перекидання та розгортання авіації будуть залежати від безлічі факторів, таких як наявність літаків-заправників, стратегічної військово-транспортної авіації та аеродромних потужностей в пунктах призначення і в місцях проміжної посадки.

Перші літаки ВПС США зможуть доставити на театр військових дій відносно швидко, що в основному пов'язано з тим, що кілька американських винищувальних ескадрилій завчасно розміщені на авіабазах в Європі.

Три ескадрильї F-15 дислокуються на базі королівських ВПС Лейкенхіт в Британії, дві ескадрильї F-16 перебувають в Італії на ВВБ Авіано, і одна ескадрилья F-16 розгорнута на авіабазі Шпангдалем в Німеччині.

Їх можна буде перекинути на аеродроми Східної Європи в перші дві доби після отримання наказу.