Україна
15 березня 2015
Зупинено видачу біометричних паспортів
Посольства Угорщини та Польщі призупинили прийом документів для оформлення біометричних паспортів
news-image

Посольства та генеральні консульства України за кордоном призупинили прийняття заяв для оформлення закордонних паспортів повідомляє Єдність.інфо з посиланням на Європейську правду.

Про це повідомляється на веб-сайтах низки закордонних дипломатичних установ. Зокрема, посольство в Угорщині пише, що приймання заяв припинено вже зараз і на невизначений період, а посольство в Польщі стверджує, що заяви припинять приймати в понеділок 16 березня терміном на 1 тиждень.

Водночас, джерела свідчать, що документи не приймають з п'ятниці через обмеження, запроваджені з боку Державної міграційної служби.

"Державна міграційна служба не приймає від нас дані", - наголошує дипломатичне джерело.

При цьому заяви не приймають ані на біометричні, ані на "звичайні" паспорти. Цю інформацію підтверджує колишній генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко. За його даними, припинення обробки документів було несподіваним для самих дипломатів.

"Наші посольства закордоном припинили з 13 березня видавати паспорти (при чому в найкращих традиціях посольства отримали відповідну інструкцію 11 березня)", - зазначив він у дописі в Facebook.

Необхідно зазначити, що обладнання для біометрики було закуплене МЗС ще минулого року. Чому для "встановлення програмного забезпечення" для нього потрібен такій тривалий час, наразі не уточнюється.

Нагадаємо, що початок видачі біометричних паспортів, що був запланований на 5 січня, а розпочався 12 січня, супроводжується низкою технічних проблем.