Суспільство
18 березня 2015
"Мовчіть або забирайтеся!" - Amnesty International розповіла про політичні репресії в Криму
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в роковини анексії Криму Росією опублікувала свою доповідь про дотримання на півострові прав людини.
news-image

Згідно зі звітом Amnesty International , багато критиків режиму викрадено і піддано тортурам, а окупаційна влада не проводила публічних розслідувань таких випадків, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на  DW.

Незалежна преса змушена мовчати, а у незадоволених є вибір: мовчати або покинути півострів.

"Відтоді як Росія анексувала Крим, нова влада використовує широкий арсенал прийомів залякування, щоб придушити незгодних; серія викрадень в період з березня по вересень призвела до того, що багато відкритих критиків виїхали з регіону. Ті ж, хто залишився, зазнають переслідувань з боку влади, повної рішучості змусити мовчати опонентів", - цитує "Російська служба ВВС" Джона Дальхізена, директора програми по Європі та Центральній Азії Amnesty International.

За даними правозахисників, за минулий рік викрадено щонайменше сім людей, доля яких досі невідома. Зникнення трьох кримських татар було засвідчено безпосередньо AI. Щонайменше ще один викрадений - Рішат Аметов - був знайдений мертвим зі слідами тортур на тілі.

"Нинішні кримська влада запевняла нас, що вони розслідують всі випадки викрадень і тортур, але ми поки не бачили конкретних підтверджень цього", - заявив Джон Дальхізен.

Окупаційна влада створює атмосферу страху на півострові, використовуючи залякування і ухвалення репресивних законів, спрямованих проти засобів інформації та неурядових організацій, йдеться в доповіді організації. Так, Меджліс, який представляє кримських татар, не визнається місцевою владою, а його керівництво зазнає гонінь.

Є проблеми і у незалежних ЗМІ. Наприкінці січня кілька десятків озброєних осіб у масках увірвалися в офіс національного телеканалу кримських татар ATR, зупинили мовлення та вилучили документи, що стосуються діяльності компанії за останні 11 місяців.

Читайте також: Amnesty International обурилася з приводу жорстокого поводження з полоненими в Донецьку

Інформаційному кримськотатарському агентству QHA (також відомому під назвою "Кримські новини") відмовили в реєстрації як ЗМІ без пояснення причин. Ряд журналістів і блогерів давно покинули півострів, часто пояснюючи це міркуваннями безпеки.

"Через рік після анексії Криму, ставлення влади і їхніх російських господарів до всіх, хто виступає проти них, зводиться до простого принципу: мовчіть або забирайтеся", - резюмує Дальхізен.