Війна
19 березня 2015
Росія готується до атаки з моря
Росія може атакувати з моря найближчим часом
news-image

Росія зосереджує в акваторії Чорного моря посилене ударне угрупування флоту, яке може заблокувати усі наші дії на узбережжі, а також бути використаним для прямого вторгнення повыдомляє Єдність.інфо з посиланням на Укринформ.

Про це заявив заступник міністра оборони в 2014 р., адмірал Ігор Кабаненко під час круглого столу на тему "Невідкладні заходи щодо підвищення обороноздатності України в умовах агресії з боку Росії".

 

"Ситуація розвивається таким чином, що, скоріш за все, найближчим часом ці загрози, які на сьогодні вже активовані, будуть реалізовані", - сказав адмірал.

Він наголосив на концентрації російських військ в акваторії Чорного моря.

"Росія вже влітку цього року буде мати досить сильне ударне, наступальне угрупування. Це підводні човни проекту 636.3, це нові фрегати проекту 1135.6 "Адмірал Григорович", їх буде два у цьому році, а всього їх шість планується. Планували на Каспій ракетні кораблі з ракетами "Москіт" - також перекидають на Чорноморський флот. Для чого це все робиться? Це, навіть невелике, угрупування з 6 одиниць, якщо подивитися на нього, то це 76 ракет середньої дальності комплексу ППО, такий зразок "Іджиса", це крилаті ракети "Онікси", які засобами ППО досить важко збивати, це підводні човни, які також є носіями ракетної, торпедної зброї, з комплексними системами автоматизованого управління, зав'язаними на космос тощо", - заявив Кабаненко.

Крім того, адмірал звернув увагу на відвідування міністром оборони РФ Сергієм Шойгу спеціальних навчань морської піхоти - ударного компоненту: "морська піхота для того - щоб висаджуватися на узбережжя іншої держави".

"Подивимося, як вони укріплюють свою протидесантну оборону: жодного підрозділу не поставлено на десантно небезпечні ділянки у Криму. Тобто, вони не турбуються про це. Це готується наступальний компонент для якихось активних дій", - заявив колишній заступник МОУ.

На цьому тлі, як вважає Кабаненко, в Україні спостерігається відсутність розуміння ситуації на цьому напрямку та відсутність стратегії розвитку національного флоту. "Потрібно негайно звертати увагу на морський напрямок. Морський напрямок, за тими індикаторами, за якими я оцінюю,  - ситуація небезпечна. Вона потребує системної стратегії, вона потребує фінансування, не на рівні тих коштів, які є сьогодні, і спрямування їх, визначення пріоритетів", - наголосив він.