Світ
20 березня 2015
Британський прем'єр відродив фонд опору Росії часів "холодної" війни
Обсяг фонду, який на даний момент вже використовується для допомоги в побудові інститутів в Україні, становить 5 млн фунтів
news-image

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон відродив програму часів "холодної" війни, яка стосувалася підтримки країн світу в боротьбі з "загрозою російського домінування", повідомили британські чиновники.

Обсяг фонду, який на даний момент вже використовується для допомоги в побудові інститутів в Україні, становить 5 млн фунтів стерлінгів (7,35 млн євро), повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новое время".

Видання зазначає, що Кемерон мав розповісти колегам про відтвореному фонді на вечері після засідання Європейської ради в Брюсселі в четвер. На думку ініціаторів, українська криза була спровокована слабкістю інститутів в країні, а також корупцією.

Як зазначили чиновники, моделлю організації стали програми фонду екс-прем'єра Великобританії Маргарет Тетчер Know-How Fund. Цей фонд був створений в 1989 році і використовувався для допомоги в розвитку інститутів, управління та економіки в країнах радянської зони впливу, включаючи Польщу, Угорщину та Чехословаччину.

Наголошується, що крім України, буде виділено ще 15 млн фунтів стерлінгів для підтримки демократії в Молдові, Грузії, Боснії-Герцеговині та Сербії.

Нагадаємо, 8 березня міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд визнав, що ніяких змін у стратегічних намірах Кремля щодо України так і не відбулося.

Пізніше стало відомо, що Великобританія вирішила посилити стратегічні комунікації з НАТО для боротьби з російською пропагандою і гібридної військовою загрозою Україні, Молдавії та Грузії.