Світ
20 березня 2015
Путін кличе Казахстан і Білорусь у валютний союз
Робочі назви спільної майбутньої валюти - алтин та євраз
news-image

На тристоронній зустрічі в Казахстані президентів Росії, Казахстану і Білорусі Володимир Путін заговорив про перспективи валютного союзу трьох держав.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "РИА Новости".

"Працюючи пліч-о-пліч, простіше реагувати на зовнішні фінансові, економічні загрози, захищати наш спільний ринок", - сказав Путін за підсумками зустрічі з Лукашенком і Назарбаєвим.

Прийшов час поговорити про формування валютного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном, заявив у п'ятницю президент РФ Володимир Путін.

"Думаємо, прийшов час поговорити про можливість формування в перспективі валютного союзу", - сказав Путін за підсумками тристоронньої зустрічі за участю глав Білорусії і Казахстану.

Євразійський економічний союз (ЄАЕС) - економічний союз, який в рамках євразійської інтеграції з 1 січня 2015 року створюється на базі Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусії. 26 лютого 1999 Білорусія, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан підписали Договір про Митний союз і Єдиний економічний простір.

Ще торік у Казахстані були підписані документи, які передбачають створення до 2025 року Євразійського Центробанку і появу єдиної валюти для Білорусі, Російської Федерації та Казахстану.

Читайте також:Вірогідність розпаду зони євро збільшилась до рекордних з січня 2013 року 38%

Робоча назва єдиної євразійської валюти - алтин. Про такий варіант повідомив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Але, за даними низки ЗМІ, є й інше назва - євраз.

Пропонується, що єдина валюта буде схожа на російський рубль і забезпечена сировинним експортом Росії та Казахстану.

Читайте також:Лукашенко натякнув на можливий вихід Білорусі з ЄАЕС