Світ
20 березня 2015
Туреччина пояснила Україні причини відмови пропустити танкери з газом
Посол запевнив, що аналогічну відмову отримала б будь-яка інша країна, якби попросиа пропустити танкери зі скрапленим газом через Босфор
news-image

Туреччина пояснила причини, з яких вона відмовилася пропускати танкери зі скрапленим газом для України через Босфор. Позицію Анкари виклав в інтерв'ю Укрінформу посол Туреччини в Києві Йонет Дж. Тезель, повідомляє Є | Єдність.інфо

За словами дипломата, причини заборони не політичні. Туреччину насамперед турбують питання безпеки: рух у Босфорі і Дарданеллах вкрай інтенсивний. При цьому, пояснив Тезель, необхідно враховувати, що «Стамбул - щільно населене місто, а СПГ-танкери (газові) значно більше, ніж нафтові; у разі аварії, а вони з нафтовими танкерами вже траплялися, наслідки для населення і Стамбула будуть руйнівними».

Посол запевнив, що аналогічну відмову отримав би будь-який інший уряд, якби попросив пропустити танкери зі скрапленим газом.

Україна намагалася домовитися з Туреччиною про пропуск нафтоналивних танкерів через Босфор і Дарданелли ще в 2005 році, але отримала відмову з тієї ж причини: у разі аварії в акваторії Мармурового моря і проток могла б статися екологічна катастрофа. Переговори поновилися восени 2014 року: Україна просила Туреччину пропустити танкери зі скрапленим газом. Міністр енергетики України Юрій Бойко висловлював надію, що домовленості вдасться досягти до кінця січня.

 

Читайте також:В Україні сьогодні перебуватиме Президент Туреччини