Світ
23 березня 2015
НАТО не дасть Росії захопити Чорне море
Міністр оборони Великобританії переконує колег по НАТО втілити кошмар Москви у дійсність
news-image

Міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон вважає, що потрібно вжити всіх заходів для забезпечення постійної присутності сил НАТО в Чорному морі. Про це в понеділок він заявив під час зустрічі з румунським колегою Мірчею Дуса, інформує Єдність.інфо.

“Під час сьогоднішніх переговорів ми звернулися до ряду важливих питань, одне з яких стосується безпеки та військово-політичної ситуації в причорноморському регіоні в результаті кризи в Україні та приєднання Криму до Росії. Задля безпеки наші країни повинні вжити всіх заходів для забезпечення постійної присутності сил НАТО в Чорному морі”, – йдеться у спільній заяві міністрів.

Варто зазначити, що з чотирьох флотів РФ за міццю Чорноморський перебуває у найжалюгіднішому стані. Зміцнити його швидко росіянам проблематично. Потужностей по будівництву надводних кораблів і без того бракує. За кожний прохід через протоки треба отримати дозвол від Туреччини – країни НАТО. Тому Північно-Атлантичному блоку створити чисельну і якісну перевагу на Чорному морі в принципі не складно. Так само, як не складно “закрити” ЧФ РФ в Севастополі та Новоросійську.

Навряд чи британці наразі закликають до такого заходу, але створити паритет, щоб Кремль не влаштовував силові демонстрації та був не в змозі провести десантну операцію в Одеській та Миколаївській області – це цілком адекватний крок. Повідомляється також, що у червні Румунія та інші країни Євросоюзу планують провести спільні навчання з силами НАТО.