Україна
24 березня 2015
"У найближчі кілька днів визначиться доля України",- Арестович
На думку політичного експерта Олексія Арестович зараз в країні відбувається боротьба двох шляхів подальшого розвитку українського суспільства
news-image

Як повідомляє Єдність.інфо про це політичний експерт Олексій Арестович написав у Фейсбуці.

Він зазначив, що "почалася сутичка двох Україн" - Кучмівської (російський архетип): жорстка, централізована влада, з опорою на силовиків, і ФПГ навколо, які купують у неї преференції і активи та історичної (архетип українська) - союз областей / полісів, 80% бюджету і повноважень на місцях, центральний уряд займається тільки питаннями оборони, загальною міжнародною політикою, великими інфраструктурними проектами, координацією.

За його словами, першу модель захищає Порошенко, остаточно перетворившийся на Януковича-2, з усіма атрибутами - неадекватністю, брехнею, шури-мури з Москвою, ставкою на регіоналів і силовиків. Другу встиг позначити Коломойський у своєму інтерв'ю "плюсів". Проблема другої моделі в тому, що Україна ніколи ще цією моделлю не жила цілком, друге - викликає сумніви в здатності групи "Приват" до кінця боротися за здійснення цього варіанту".

Арестович виділив три подальших сценарії:

  • Перемагає Кучмівська модель. Реакція, контрреволюція, танці на кістках добровольчих батальйонів, менторська держава, черговий переділ власності, тісні обійми з Москвою (де приблизно ті ж самі процеси);
  • "Приват" мобілізується, перетягує на себе частину армії, викидає море компромату на першу групу, починає національну революцію (другий акт), і веде країну до перемоги історичної моделі; але, для цього, як мінімум, потрібна підтримка журналістів і Заходу, а Коломойський вже зробив в цьому відношенні непрощенну помилку з журналістом радіо "Свобода";
  • Група П і група "Приват", поскандаливши, домовляються. Тоді, через якийсь час, Історія кине на стіл дику карту, яка ці домовленості знову порушить "- зазначив він.

Арестович підкреслив:

При будь-якому сценарії:

  • Москва спробує витягти максимум з ситуації, зруйнувавши країну зсередини сварками полковників і магнатів;
  • Буде стрімко зростати попит на нову політичну силу, і вона з'явиться.
  • Момент історичний. У найближчі кілька днів визначиться доля України. Глобально, ми все одно підемо, грубо кажучи, до швейцарської моделі, але може бути і нова реакція, і нове потрапляння в орбіту Москви. На війні олігархів один з одним, Україна програла кілька разів: Руїна, УНР, перший Майдан. Подивимося, як воно буде цього разу. Але мій прогноз - сприятливий. Цього разу - прорвемося. І все буде cool ".
"Не треба думати, що група" Приват "уособлює неодмінно цю нову Україну. Поки вони позначили лише натяк на подібну риторику. А як поведуть себе в реальності - неясно. Реальним носієм Нової України, швидше за все, стане нова політична сила". - резюмував він.