Суспільство
25 березня 2015
16 років тому в ДТП загинув лідер Руху В'ячеслав Чорновіл
Обставини зіткнення, яке забрало життя одного з головних кандидатів у президенти країни, досі приносять більше питань, ніж відповідей, однак справу кілька разів закривали в судах, відмовляючись розглядати докази організації замаху на відомого політика.
news-image

ДТП із двома загиблими в результаті зіткнення людьми так би і стало просто частиною статистики ДАІ, якби не те, що в легковому авто їхав народний депутат, лідер Народного Руху України і, фактично, кандидат на посаду президента В'ячеслав Чорновіл, який повертався із відрядження до Кіровограда. Це трапилося пізнього вечора 25 березня 1999 року по трасі Бориспіль - Золотоноша, нагадує Є | Єдність.інфо із посиланням на Depo.ua.

Автомобіль Toyota Corolla їхав із трьома пасажирами в кабіні. Але раптом перед машиною опинився КамАЗ із причепом, завантажений зерном, повністю перекривши дорогу. Разом із лідером Руху загинув водій "Тойоти" Євген Павлов. Прес-секретарю Руху Дмитру Понамарчуку пощастило - він сидів на задньому сидінні і вижив після страшної аварії.

В останню путь провести Чорновола прийшли, за різними даними, від 150 до 200 тисяч киян і гостей столиці. Поховали відомого дисидента на центральній алеї Байкового кладовища.

Справа про резонансне ДТП була закрита менш ніж через три місяці - у червні 1999 року.

Леонід Кучма легко виграв президентські вибори, які відбулися того ж року, перемігши у другому турі лідера комуністів Петра Симоненка.

Через п'ять років до влади прийшов Віктор Ющенко, у квітні 2005 року тодішній генпрокурор Святослав Піскун відновив слідчі дії у справі Чорновола. Були зібрані додаткові матеріали, але після відставки Піскуна у жовтні 2005 року розслідування знову зупинилося.

Читайте також:Всі подробиці щодо загибелі Віктора Януковича-молодшого

Дуже дивно склалася доля у Володимира Куделі, водія КАМАЗу, який нібито був за кермом під час аварії. Слідством було нібито доведено, що він скоїв злочин, тобто ДТП із тяжкими наслідками, однак, несподівано він, не відбуваючи покарання, був амністований. 

У січні 2014 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області закрив справу за обвинуваченням Куделі в загибелі Чорновола. Основна причина такого рішення - сплив 10-річний термін давності щодо притягнення до відповідальності, передбачений для розслідування злочинів на дорозі.