Світ
25 березня 2015
Литва може «добалакатися» до війни з Росією
Влада країни робить гучні заяви про можливий конфлікт з Росією
news-image

Литва нарощує чисельність армії і створює регулярні війська, озброюють добровольців. Така агресивна політика Вільнюса і справді може закінчитися для нього війною,  повідомляє Єдність.інфо з посиланням на Daily Telegraph.

Кореспонденту Раджеш Омару довелося відправитися по брудній дорозі в передмісті Вільнюса. Там він виявив кілька жовтувато-сірих бараків і стрільбищ, що залишилися ще з радянських часів, коли Литва була на передовій холодної війни.

Тепер це база «Союзу стрільців», армії ополченців у кількості 8000 чоловік, яких навчають битися - але не за Росію, а проти неї, уточнює автор статті. «Союз стрільців Литви» - воєнізована організація, що складається з добровольців з практично всіх сфер. У неї входять бізнесмени, фермери, теслі і навіть місцеві політики, повідомляє автор статті.
 
Найлегше було б назвати їх «воїнами вихідного дня», але їх професійне та сучасну зброю та інструктори з литовської армії говорять сторонньому спостерігачеві, що вони вельми серйозно налаштовані по відношенню до прийдешньої, на їхню думку, конфронтації з Володимиром Путіним.
 
За словами одного з членів «Союзу стрільців», менеджера середньої ланки в мультинаціональної компанії Людас Гумбінаса, кількість учасників організації швидко зростає. Тільки за минулий рік, після початку кризи на Україну «Союз стрільців» збільшився на тисячу чоловік.
 
Раджеш Омар підкреслює, що частиною ретельно спланованої стратегії уряду Литви стала підготовка свого невеликого населення (3000000 чоловік) до того, що здається реальною загрозою з боку Росії. Парламент країни проголосував за відновлення служби за призовом, яка була скасована в 2008 році. Крім того, на початку року уряд опублікував і розповсюдив по країні 100-сторінковий памфлет про те, як потрібно себе вести при можливому вторгненні іноземних військ і окупації країни. Росія не згадується в інструкції, але це і не потрібно, вважає Омар. Влада Литви готує населення до того, щоб уникнути долі України.
 
Незважаючи на те що Литва не межує з Росією по суші, на відстані трьох годин їзди від Вільнюса знаходиться російський анклав - Калінінград, штаб-квартира російського Балтійського флоту. Там знаходяться тисячі російських солдатів, а також розміщені ракети з ядерними боєголовками.
 
Редактор литовської газети, редакція якої розташована неподалік від кордону з Калінінградською областю, повідомила, що в якійсь мірі між Росією та Литвою вже давно ведеться інформаційна війна. Приміром, їй і її команді недавно пропонували хабарі за публікації дружнього Росії змісту.
 
Литві не вперше бути жертвою намірів більш великих держав. Цього року країна відзначатиме 25-річчя незалежності від «радянської окупації». Багато литовських політиків були юнаками і дівчатами в часи боротьби за незалежність, і вони надто добре пам'ятають економічну блокаду Прибалтики.
 
Президент Литви Даля Грібаускайте назвала Росію «країною, яка не тільки загрожує сусідам, але й організує війну проти своїх сусідів. Це той же міжнародний тероризм, який ми маємо в Іраку і Сирії ».
 
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс повідомив в інтерв'ю Омару, що жителі Литви, безумовно, нервують, і це пояснює позицію Вільнюса по відношенню до Росії: «Це ілюзія, коли хтось думає, що все, що відбувається на Україні далеко і нас не торкнеться, ми не можемо жити спокійно».
 
На закінчення статті Омар наводить думку Лариси Дмитрієвої, що представляє в парламенті країни інтереси російськомовної меншини: «Суспільство, в якому я живу, не вірить, що це реальна загроза. Але якщо постійно чути про це, мимоволі задумаєшся, а раптом?». Дмитрієва побоюється, що за всіма цими розмовами Литва одного разу виявить себе залученою в реальний конфлікт з Росією.