Світ
26 березня 2015
У Ємені почалася масштабна війна за участю 10 країн
Коаліція арабських країн, включаючи шість держав Перської затоки, почала операцію проти шиїтського угруповання хусит, що захопила владу в Ємені.
news-image

Як повідомляє Є | Єдність.інфо, Саудівська Аравія, головний союзник Ємену, таким чином має намір захистити уряд президента Абд Раббо Мансура Хаді.

За словами посла Саудівської Аравії в США Аделя аль-Джубейра, Сполучені Штати в операції участі не беруть.

Ер-Ріяд задіяв 100 винищувачів і 150 тисяч солдатів, Об'єднані Арабські Емірати - 30 літаків, Бахрейн і Кувейт по 15, Катар - 10 і Йорданія - 6.

Решта країн приєднаються до наземної операції. Про стягуванні військ до кордону з Єменом стало відомо напередодні, коли заколотники увійшли в Аден.

Вночі були нанесені перші авіаудари по військовим літакам, що розташувались в аеропорту Сани. Підтверджено загибель командирів хусит Абдель Халіка аль-Хуті, Юсефа аль-Мадані і Юссель аль-фіші.

У свою чергу хусит попередили про загрозу "повномасштабної війни":

Народ Ємену - це вільний народ, і він буде чинити опір агресії. Попереджаю, що Саудівська Аравія і уряди країн Перської затоки пошкодують про цю агресії, - заявив в ефірі телеканалу Al Jazeera один з лідерів повстанців Мохаммед аль-Букхаіті.

Протистояння між хусит і сунітським урядом Ємену серйозно загострилося в останні місяці. В даний час шиїти контролюють майже всі великі міста країни. Президент Хаді, за деякими даними, втік за кордон.

Читайте також:В Ємені шиїтські повстанці оголосили про захоплення влади