Шоу-біз та культура
26 березня 2015
Ватника на десерт пропонують з’їсти на виставці «Хунта унд вата»
1 квітня у Центрі сучасного мистецтва "М 17" відкриється виставка художників Івана Семесюка та Антона Чадського (Росія) під актуальною для сьогоднішнього дня назвою «Хунта унд вата»
news-image

За словами організаторів виставки,  проект “Хунта унд Вата” – це спроба "дослідити одну з частин нового пострадянського фольклору", пише Є | Єдність.інфо.

Автори вважають,  що зараз на наших очах розвернулася битва двох протилежних міфологій, двох різних “героїчних” традицій, з різним поглядом на героя.  Для україно-російських взаємин теперішній  час -  схожий на час останньої битви, яка цілком вирішує подальшу долю.  Але, якщо український героїчний епос переживає свій ренесанс, в котрому народжується маса нових персонажів та нових перспектив, то російський, очевидно, переживає хворобливу реваншистську конвульсію, дуже схожу на останню передсмертну судому.

 

«Ватник з'явився в 2011 році як збірний образ нашого сучасника - представника так званого" русского мира ". Він втілює в собі всі риси типового російського патріота: дурість, святенництво, лицемірство, нетерпимість, агресію, раболіпство перед владою. Ватник ненавидить Захід, вважаючи його своїм головним ворогом, який прагне зруйнувати Росію. 
Ватник вважає, що у Росії є свій особливий "третій" цивілізаційний шлях; головна мета на цьому шляху - щоб "боялися і поважали". При цьому Ватник вважає себе виключно духовним і високоморальним індивідом, оточеним аморальними, розбещеними, гомосексуальними педофілами Заходу»,- розповідає російський художник Антон Чадський.

Художник вважає, що наразі  сучасне російське суспільство в більшості своїй представлено якраз такими персонажами. Крім того, ватник  - істота, що заздрить всім, хто живе краще нього , і коли не може досягти цього рівня, то намагається це зруйнувати.

Щодо образа  «бандерика», то український художник Іван Семесюк вважає, що цей персонаж з’явився в мить зимового протистояння народу і тодішньої влади.

«Бандерик є своєрідною антитезою ватніку, як за формою, за змістом, так і за емоційним забарвленням. Він прагне простих речей – своя земля, своя хата, своя жінка, своя зброя, а ви, дорогі ватні гості, йдіть на##й! Чужого нам не треба, а свого не віддамо»,- пояснює сутність персонажу Іван Семесюк.

Відкриття виставки «Хунта унд вата» відбудеться 31 березня о 19 годині і триватиме до 6 квітня. Організатори обіцяють, що відвідувачі  зможуть побачити ватника в клітці, а на фуршет  - для справжніх бандерівців  буде можливість зжерти одного з них живцем (у вигляді торту), запиваючи киселем.