Суспільство
29 березня 2015
Чому авіакатастрофи викликають такий ажіотаж?
Згідно зі статистикою, з'їздити на машині в магазин за покупками небезпечніше, ніж злітати літаком на далекі відстані.
news-image

Проте авіакатастрофи, коли вони відбуваються, завжди потрапляють на перші шпальти газет і стають гарячою темою для обговорення на форумах, пише Єдність.інфо.

Літак Airbus A320 компанії Germanwings, що розбився у французьких Альпах 24 березня, не виняток. Новина про авіакатастрофу була на перших шпальтах у всіх найбільших газетах. Торік зниклий малайзійський «Боїнг» обговорювався багато тижнів і навіть місяців.

Однак цифри говорять, що літати на літаках відносно безпечно. 20 років тому число загиблих в авіакатастрофах не перевищувало 1000 чоловік в рік. Найгірший показник був в 1972 році: в цей рік загинуло 2429 пасажирів.

Але чому ця тема привертає увагу? Відповідь проста: страх.

«Подорож на автомобілі набагато небезпечніша. Однак при їзді на машині завжди є ілюзія контролю, тобто водії думають, що вони ніколи не потраплять у смертельну аварію завдяки своєму водійського досвіду », - пояснює психолог Джессіка Ріос з компанії iCouch.

Страх перед польотами «часто виникає через почуття, що ти нічого не контролюєш і цілком залежиш від професіоналізму незнайомих людей.

Читайте також: Крики пасажирів і глухі удари: у Мережі з'явився аудіозапис останньої хвилини перед катастрофою A320

 

«Авіакатастрофа - це вид аварій, коли пасажири практично нічого не можуть зробити для свого порятунку. Ажіотаж навколо катастроф літаків пов'язаний з тим, що у кожної людини, яка літала на літаку, є думка: А якби я був у тому літаку», - додає вона.

Але багато експертів відзначають, що страх перед польотами перебільшений.

«Страх літати на літаку - це просто почуття. А почуття не мають нічого спільного з фактами, - заявив виданню Washington Post Мартін Сеїф, клінічний психолог, що спеціалізується на неврозах, - будь-яка людина, що зазнає страх, відчуває, що страх у кілька разів перевищує реальну небезпеку ».

Тепер варто порівняти вищенаведені дані за загиблими в авіакатастрофах та автоаваріях. Кожен день у світі в результаті автоаварій гине 3287 чоловік. Разом: 1,3 мільйона загиблих щороку, таку статистику дає Міжнародна асоціація безпечного дорожнього руху. Тільки в США автокатастрофи щороку забирають життя 37 тисяч осіб. Крім того, щорічно від 20 мільйонів до 50 мільйонів людей у ​​світі отримують травми і каліцтва під час аварій на дорогах.