Світ
2 квітня 2015
В Чехії судитимуть неонациста з Росії за розпалювання національної ворожнечі
У середині квітня в суді району Прага-8 починається процес над п'ятьма активістами чеського філіалу російського неонацистського угруповання Wotan Jugend.
news-image

Громадянина Російської Федерації Сергія Бусигіна, який є лідером неонацистського угруповання, звинувачують у розпалюванні національної ворожнечі і пропаганді нацизму.  

Суд над членами Wotan Jugend Войтехом Гайєком, Даніелом Гоудеком, Лукашем Колумпеком, Марцелієм Палацьким і Сергієм Бусигіним ще не почався, але майбутня подія вже привернула інтерес і преси, і громадськості, і антифашистських організацій.

Про це пише Єдність.інфо.

Сергій Бусигін 21-річний виходець з Пермі. Він проживає в Чеській Республіці і володіє статусом ПМЖ (тобто «постійного місця проживання», - ред.). 

Як сказали представники чеської поліції, спостереження за активістами Wotan Jugend вели протягом двох років і арешт неонацистів провели в «потрібний» момент.

«Неонацистське угруповання Wotan Jugend було ліквідоване нами на стадії, коли лідери готували кілька досить тяжких злочинів, у тому числі і пов'язаних з насильством», - розповів журналістам Давид Янда, завідувач відділу по боротьбі з екстремізмом поліції Праги.

На суді, який почнеться через два тижні, виступить як мінімум 25 свідків. Очікується, що процес триватиме досить довгий час.

"Двоє активістів перебувають під загрозою тюремного ув'язнення від трьох до десяти років позбавлення волі, і троє з них знаходяться під загрозою покарання від одного до п'яти років позбавлення волі", - повідомляє прес-секретар окружного суду Прага 8 Петро Новак виданню Сeskatelevize.

Нагадаємо, що в Казахстані суд засудив на чотири роки мешканку Алмати за заклики приєднатися до Росії та за розпалювання міжнаціональної ворожнечі в соцмережах.