Політика
7 квітня 2015
В Одесі створили проросійську "Народну раду Бессарабії". Одного з активістів побили після засідання.
Усі присутні партії та організації на з'їзді виступають за тісні відносини з Росією.
news-image

В Одесі відбувся установчий з'їзд так званої "народної ради Бессарабії", який привернув увагу СБУ. Сайт цієї організації зареєстровано у Москві, повідомляє Є | Єдність.інфо.

Рада була заснована як представницький орган з метою захисту інтересів національних громад Бессарабії. На засіданні були присутні представники 7 ключових бессарабських громад (болгарська, гагаузька, російська, українська, циганська, молдавська, польська), - йдеться в повідомленні сайту.

Відомо, що в заході взяли участь близько 100 делегатів. Серед них -депутати місцевих рад Одеської області, громадські діячі та журналісти. Як іноземні гості у засіданні брали участь лідер молодіжного крила партії "Атака" Святослав Пройнов (Болгарія), лідер партії "Патріоти Молдови" Михайло Гарбуз, екс-депутат парламенту Республіки Молдова Григорій Петренко та ін.

Лідер Народної ради, голова Спілки придністровців України Дмитро Затуливітер виступив із  вітальним словом.

Свою місію ми бачимо в тому, щоб Бессарабія отримала статус національно-культурної автономії. Наші народи мають бути гідно представлені в політичному та економічному житті України, наші громади повинні впливати на рішення, які стосуються нашого краю, - наголошується в повідомленні.
Читайте також: Теракти в Одесі скоїли три комуністи - СБУ

"Бессарабці" також погрожують, що в разі вступу України в НАТО вони залишають за собою "право на самовизначення Бессарабії". Усі присутні партії та організації на з'їзді виступають за тісні відносини з Росією.

Після засідання з одним із учасників конференції трапився неприємний інцидент. Так, двоє невідомих напали на лідера молодіжного крила болгарської партії «Атака», помічника депутата парламенту Болгарії Святослава Пройнова.

За словами Святослава Пройнова, інцидент стався біля виходу до комп’ютерного клуба. Він повідомив, що подія відбулася після того, як невідомі побачили, що Пройнов розглядає на комп’ютері фотографії з георгіївськими стрічками.  

Я прибув до Одеси, щоб підтримати наших бессарабських товаришів у їх прагненні об'єднатися в цій важкій ситуації.Те що сталося мені незрозуміло, - розповів болгарський політик.