Війна
11 квітня 2015
Філарет заявив, що єпископи Московського патріархату благословляють сепаратистів
"Росія не дає створити єдину помісну Церков в нашій країні.",- Філарет.
news-image

 

Глава Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Філарет розповів, що Росія не дає можливості розпочати діалог про створення єдиної Помісної Православної Української Церкви, передає Є | Єдність.інфо.

Патріарх впевнений, що Москва такий діалог не дозволяє, а сам митрополит Онуфрій (глава Московського патріархату) проти таких розмов. Філарет також пояснив свою позицію, щодо подій на Донбасі.

 

"Не Україна веде війну з Росією, тому що не ми напали на Росію. Це вона напала на нас, окупувала Крим, ввела війська на Донбас. Ми захищаємо свою землю, свою країну і свою незалежність від нападу агресора. Так і в церковних справах - Московський патріархат більше 20 років домагається нашого знищення, щоб Київського патріархату не було. А ми боремося не проти Московського патріархату, а за те, щоб український народ мав свою Помісну, адміністративно незалежну Церкву, тому що це відповідає канонам, Апостольським правилам ", - пояснив Філарет.

Глава УПЦ КП  також наголосив, що "Московський патріархат не виконує того миротворчого призначення, яке є у церкви".

"Ми про це не раз говорили представникам УПЦ МП і в спілкуванні, і в заявах. Священики і навіть єпископи благословляють сепаратистів, в храмах проповідують, що "не можна вбивати росіян, тому що вони брати", що треба бути єдиними з Росією. Ось, наприклад, на Буковині такий єпископ Лонгин Жар. Він у проповіді говорив про "київську хунту", про те, що в українську армію не треба йти, що хто воює проти Росії - це злочинці. І як на це його керівництво відреагувало? Ніяк не відреагувало, ніяких заяв не було із засудженням цієї його проповіді. А чому? Тому що у багатьох в керівництві УПЦ МП - не у всіх, але у багатьох - такі ж думки, як у цього Лонгіна. Тільки вони не насмілюються їх вголос висловлювати ", - додав патріарх.