Суспільство
13 квітня 2015
Світоглядна прірва між українцями та росіянами – перші розколини датовані XVII ст. (відео)
Свої висновки пан Рябчук увиразнює промовистою ілюстрацією чи не першого кардинального розходження між українцями й росіянами у світоглядній площині, що мало місце ще 1654 року – по перших активних контактах народів.
news-image

Як передає Є | Єдність.інфо, знаний український публіцист, інтелектуал Микола Рябчук у своєму відеоблозі на прикладі «Великої хартії вольностей» демонструє одну із визначальних цивілізаційних відмінностей у європейській, а отже й українській, і російській ментальностях, надто в контексті держави і влади.

Прикметною рисою підписаного 800 років тому в Англії документа, також відомого як «Маґна карта», письменник убачає надаване ним право захисту від монаршої сваволі – «те, чого ніколи не було на теренах далі на схід від наших».

На його основі набула обрисів найважливіша постанова Хартії, що проголосила право людини на життя, свободу і власність, фундаментальний у розумінні автора загальновизнаних політологічних досліджень елемент, який і визначає сучасну ліберальну демократію та принцип верховенства права. На противагу цьому в реаліях тої-таки московської автократії система обмеження влади по суті ніколи не діяла.