Політика
13 квітня 2015
У вирішальний момент навіть друзі Путіна зроблять "правильний вибір" - Огризко
Росія продовжує спроби шантажувати Захід через своїх так званих друзів в Євросоюзі, але у вирішальний момент навіть вони зроблять "правильний вибір".
news-image

Про це написав український дипломат, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко в блозі на Новому времени.

Коли настане момент остаточно відповісти на запитання «Ви з Росією або з Європою?», думаю, навіть панове з нинішньої правлячої коаліції в Греції зроблять правильний вибір. Власне, вони зробили його вже давно, вирішивши вступити до Євросоюзу - і підтвердять знову, оскільки очевидно, що РФ не може бути гідним наслідування прикладом для жодної європейської країни, у тому числі - і для Греції, - підкреслив він.

За словами дипломата, спроби грецького керівництва шантажувати Євросоюз загрозою зближення з Росією заради того, щоб переконати виділити Афінам економічну допомогу, "нічим хорошим для Греції не закінчаться".

Я схильний списувати всі недавні заяви грецького керівництва швидше на популізм, ніж на щось зі сфери практичної політики, - сказав Огризко.

Він підкреслив, що Греція не зможе заблокувати санкції проти РФ:

Коли є консенсус 27 країн-членів ЄС з цього питання, а один говорить «ні», йому швидко пояснюють, що серед тих, що залишилися, вже сформований спільний узгоджений підхід.

Крім того, зазначив дипломат, Євросоюз прагне до створення колективної політики безпеки, відповідно, всі його члени йтимуть до того, щоб сформувати спільну зовнішньополітичну лінію поведінки.