Україна
14 квітня 2015
Місце останнього бою УПА буде включено до туристичного маршруту
Сьогодні - 55-та річниця останнього бою УПА, який відбувся на Тернопільщині на межі теперішніх Бережанського та Підгаєцького районів.
news-image

14 квітня -  55-а річниця останнього бою Української Постанської Армії, який відбувся на Тернопільщині  на межі теперішніх Бережанського та Підгаєцького районів, біля с. Шумляни та хутора Лози, нагадує Є | Єдність.інфо.

Цей історичний бій показує, що окремі структури УПА діяли навіть у період становлення радянської влади на території західних областей України, - зауважив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. – Останній бій повстанців показує, що наші земляки не хотіли миритися з колективізацією, придушенням українського визвольного руху і опиралися довший час.
Для нас ця подія має не тільки історичний, але й глибоко символічний характер, оскільки допомагає руйнувати радянські стереотипи, які міцно вкоренилися у свідомості українців, особливо у східних областях. Там переконані, що УПА – носії ідей фашизму, нацизму. Зараз очевидно, що партизани боролася на два, а частково й на три фронти, - проти нацистів, радянських військ і польських шовіністів, - сказав пан Бицюра.

За словами Леоніда Олексійовича, УПА – це структура, за методикою якої і зараз вчаться веденню  партизанської боротьби, інформує прес-служба ОДА.

Згідно з рішенням сесії Тернопільської обласної ради, 2015-й рік оголошено Роком повстанської звитяги, - зазначив Леонід Бицюра. - У його рамках ми запланували чимало заходів. Зокрема, це вишколи безпосередньо на місці останнього бою УПА. 16 квітня у Бережанському краєзнавчому музеї відбудеться наукова конференція «Українська повстанська армія: формування національної ідеї та боротьба за українську державу.

Крім того, заплановано видання двох книг, одна - це спогади члена УПА мешканки Бережанщини Ольги Верещак – Заєць «Хто з Богом, то Бог з ним», а друга -  збірка спогадів про останній бій повстанців, вояків та історична довідка про функціонування УПА.

 Також у планах - впорядкування місця останнього бою УПА і включення цього місця у туристичну карту Тернопілля.

Читайте також: Рада визнала УПА і низку організацій борцями за незалежність України