Суспільство
14 квітня 2015
Складна шкільна задача стала інтернет-хітом
Надзвичайну популярність набула в Мережі математична задача, яку опублікував на своїй сторінці в Facebook сінгапурський телеведучий Кеннет Конг.
news-image

За чотири дні записом Конга поділилися більше п'яти тисяч користувачів Facebook. Інтернетчиків розбурхала складність завдання, а також зауваження телеведучого щодо того, що вона розрахована на п'ятикласників, передає Є | Єдність.інфо.

Умова задачі виглядає наступним чином:

Альберт і Бернард тільки що познайомилися з Шеріл і захотіли дізнатися, коли у неї день народження. Шеріл дала їм список з десяти можливих дат:

- 15 травня, 16 травня, 19 травня;

- 17 червня, 18 червня;

- 14 липня, 16 липня;

- 14 серпня, 15 серпня, 17 серпня.

Потім Шеріл повідомила Альберту, в якому місяці вона народилася, а Бернарду - якого числа. Після цього між чоловіками стався наступний розмова.

- Я не знаю, коли день народження Шеріл, але я знаю, що Бернард цього теж не знає, - заявив Альберт.

-Спочатку я не знав, коли у Шеріл день народження, але тепер знаю, - відповів Бернард.

- А тепер і я знаю, коли народилася Шеріл, - сказав Альберт.

Так коли ж у Шеріл день народження? "

Запис на сторінці Кеннета Конга зібрала понад півтори тисячі коментарів і отримала широке поширення в інших блогах, а також у ЗМІ. Багато учасників обговорення визнавали, що відчувають себе занадто дурними через те, що не можуть вирішити завдання, призначену для учнів п'ятого класу.

Втім, як з'ясувалося через два дні, завдання виявилося не звичайним шкільним, а олімпіадним. Крім того, завдання було розраховано на 14-річних учнів.

Про це Конгу повідомили представники організації SASMO (Singapore and Asean Schools Math Olympiads). Сам телеведучий зізнався, що він навіть посварився з дружиною на ґрунті обговорення цього завдання.

Пізніше в співтоваристві організації Study Room з'явилося рішення завдання.

Для початку ми повинні з'ясувати, чи знає Альберт місяць або день. Якщо йому відомий день, то немає шансів, що Бернард знає дату народження Шеріл. Таким чином, Альберт знає місяць.

З першої репліки ми знаємо, що Альберт впевнений в тому, що Бернард не знає дату народження. Тому травень і червень можна виключити, оскільки 19 число присутнє тільки в травні (серед дат, зазначених у списку), а 18 число - тільки в червні. Таким чином, Бернард знає, що травень і червень можна виключити.

Після цього Бернард може дізнатися місяць, коли народилася Шеріл. Залишаються дати 16 липня, а також 15 серпня і 17 серпня. При цьому, 14 липня і 14 серпня можна виключити, так, якщо б Шеріл сказала Бернарду, що день її народження 14 число, то Альберт не зміг би дати точну відповідь про повну дату.

Згодом Альберт заявив, що він, як і Бернард, знає дату народження Шеріл, і знає, що вона народилася в липні. Якби це був серпень (нагадаємо, що у Альберта були дані про місяць), то він не міг би сказати напевно, доводиться день народження на 15 або 17 серпня.

Таким чином, Шеріл народилася 16 липня .

Читайте також: Загадка синьої ... білої сукні