Суспільство
23 квітня 2015
Липові «шахтарі», або ДНР у центрі Києва
В столиці все частіше відбуваються шахтарські протести, учасниками яких стають тушки, підопічні Ріната Ахметова та інші сумнівні особистості зі східних областей.
news-image

23 квітня на центральних вулицях Києва в чергове з’явилися агресивні молоді люди, які називають себе шахтарями, проте не мають зовнішніх ознак багаторічної роботи в шахті. Люди, знайомі із гірничою справою відзначають, що ні в кого із протестувальників не було так-званих «чорних очей» або інших ефектів від вугільного пила, який надовго і глибоко в'їдається у шкіру обличчя та у порізи.

Тітушки в касках

Чергову акцію протесту провели під прапорами Профспілки працівників вугільної промисловості України. Її лідер Віктор Турманов нещодавно обіцяв, що: «Проведе з'їзд шахтарів, який почує вся Україна і керівництво нашої держави». На підтвердження цих слів 23 квітня близько 700 людей перекрили головну вулицю Києва – Хрещатик. Основною вимогою мітингарів була відставка міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Молодики стверджували, що міністр зовсім не опікується галуззю і буцімто за вказівкою Президента прагне до кінця 2015 року закрити 12 державних шахт. «Міністр дограється, взимку Україна залишиться без палива!» – вигукували вони.

Утім, хода мітингарів столицею, із подальшим пікетом Міністерства енергетики, залишила по собі безліч питань, особливо щодо осіб цих самих «шахтарів». Так, серед молодиків у шахтарських касках, кияни відшукали «тітушок», які підчас Революції гідності били людей на майдані та осіб у формі приватних підприємств донецького олігарха Ріната Ахмєтова. Ще більш незрозумілими були й їх вимоги, які чомусь висувалися не лише міністру енергетики, але й Президенту України. На думку експерта Центру суспільних відносин Євгена Магди, сьогоднішній протест був направлений не за адресою. «Я взагалі не розумію, які можуть бути претензії до Президента у цій ситуації, коли Президент опікується зовнішньою й оборонною політикою. Чи хіба Президент колись заявляв щось про закриття шахт?» — заявив експерт в одному зі своїх інтерв’ю.

В обіймах терористів

Читайте також: Геращенко звинуватила олігархів у заборгованості шахтарям (ВІДЕО)

Чому шахтарі нічого не вимагають від місцевого керівництва питання – риторичне. Левова частина східноукраїнських шахт сьогодні опинилась під контролем бойовиків, які фактично не платять гірникам зарплатні, а все добуте вугілля продають до Росії. Проте, у окупованих терористами областях про мітинги не може бути й мови, адже висловлювати незадоволення «бандитським раєм» ДНР й ЛНР не просто ризиковано, а й смертельно небезпечно.

Зокрема, терористичне угрупування «ДНР» неодноразово заявляло про закриття 19-ти вугільних підприємств на підконтрольній ним території. Жодних мітингів з цього приводу не було. Втім, це не завадило бойовикам 18 квітня без пояснень розстріляли генерального директора гірничодобувного підприємства «Шахтарськантрацит» Миколу Ковальова, разом із дружиною. На додачу до цього, у терористичних республіках діє й так-завана «мобілізація» шахтарів. Зокрема, як повідомив координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук підчас одного зі своїх інтерв’ю, бойовики примусово мобілізують мінімум по 250 осіб із кожної великої шахти чи підприємства яке контролюють.

Кому вигідно?

Читайте також: До мітингу шахтарів приєдналися невідомі у білих балаклавах (фото)

От і виходить, що «майстрам кирки» дозволяється грюкати помаранчевими касками об асфальт лише біля «лігва хунти» у Києві. Утім, киян більш за все здивувала поведінка цих «шахтарів». Приїжджі мітингарі, хоча й стояли із українськими прапорами та транспарантами, проте поводили себе підкреслено хамські і неприховано агресивно, неначе знаходилися на ворожій території.

Експерти припускають, що череда шахтарських мітингів може бути інспірована опальними олігархами. Зокрема, про це заявив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в одному зі своїх інтерв’ю. «Якщо говорити про те, хто може ними керувати, то тут треба подивитися, кому належать шахти. Це щонайменше Рінат Ахметов. Ворожий настрій протестувальників говорить про те, що вони були кимось накручені. Вони приїхали із дуже агресивним настроєм, що вказує на присутній тут технологічний момент», — заявив політолог.

Поки що офіційні представники влади не особливо коментують псевдо-шахтарські мітинги у Києві. Єдине, що сказав з цього приводу секретар РНБО Олександр Турчинов в ефірі одного з телеканалів було те, що питання енергетичної безпеки країни буде розглядатися незалежно від страйків. Зокрема політик заявив наступне: «Страйки і пікети в час війни – це неправильно. Коли країна воює, а шахтарі вимагають підвищення зарплат – нема питань. Покращуйте технології…» Нагадаємо, середня зарплата на державних вугільних підприємствах складає 5-6 тисяч гривень у той час, як середня зарплатня в Україні станом на сьогоднішній день становить 3183 грн.

Євген Ігнатенко