Події
24 квітня 2015
Найєм звинувачує Ахметова в організації мітингів шахтарів (документи)
Нардеп підкреслює, що власник найбільшого приватного енергетичного холдніга України ДТЕК Рінат Ахметов «захищає інтереси своєї компанії, шантажуючи державу мітингами шахтарів».
news-image

Про це в блозі на Українській правді написав народний депутат України Мустафа Найєм і наводить як доказ кілька документів, повідомляє Є | Єдність.інфо.

У мене є підстави стверджувати, що події останніх днів у Києві, а саме – страйк шахтарів, з'їзд шахтарських профспілок, вимоги про відставку міністра енергетики й атаки на уряд і президента нібито з боку галузі – це частина єдиного плану по захисту інтересів компаній Ріната Ахметова на енергоринку. А точніше, спроби бізнесмена припинити будь-які дії з реформування ринку електроенергії і збереження статус-кво монополіста, - пише депутат.

За його словами, директори компанії ДТЕК під керівництвом генерального директора компанії Максима Тімченко розробили детальний опис всіх заходів, які планує реалізувати менеджмент компаній Ахметова найближчими місяцями.

Внутрішня назва документа – «Фортеця». Само його існування не є секретом – про нього вже давно говорять на ринку, його обговорюють експерти і чиновники галузевих держустанов. Документ складається з чотирьох Модулів, що описують стратегію з захисту інтересів ДТЕК і тактичні кроки в період з січня по травень поточного року. Дедлайни деяких заходів, приведених в документі, заплановані на липень-серпень. Тим часом, велика частина заходів вже мають бути виконані, - відзначає нардеп.

За словами Найєма, той факт, що компанія ДТЕК Ахметова є абсолютним монополістом на ринку вугілля, необхідного для генерації електроенергії, відомий експертам і чиновникам впродовж багатьох років. Так, вугілля складає приблизно 70% в структурі собівартості електроенергії, що виробляється тепловими станціями. ДТЕК поставляє приблизно 67% цього обсягу вугілля.

Користуючись своїм монопольним становищем, Рінат Ахметов може диктувати практичну будь-яку ціну на свою продукцію, впливаючи на кінцеву вартість електроенергії. У Ріната Ахметова великі валютні кредити. Зростає курс долара. Він зростає не лише для ДТЕК, але і для шахтарів, які добувають вугілля на шахтах ДТЕК. Бачачи дефолт, що наближається, менеджери пана Ахметова включають в собівартість вугілля свої втрати по кредитах і пред'являють державі нову ціну, ні хвилини не замислюючись про зарплати шахтарів. А коли держава відмовляється прийняти нову ціну, ДТЕК виводить на вулицю тисячі шахтарів, протестуючих проти банкротства галузі та вимагаючих відставки міністра, - пояснив депутат зміст документів.

Депутат стверджує, що на даний момент в Ахметова дві мети.

Перша, короткострокова, – виграти час для реструктуризації боргів ДТЕК, у тому числі коштом держави.Друга, важливіша – зберегти монопольне положення на енергоринку і не допустити перегляду тарифоутворення на енергоносії, - підсумовує Найєм.

Головним ворогом Ахметова нардеп назвав міністра топлива й енергетики Володимира Демчишина, який ініціює сьогодні переоцінку всього енергоринку.

Мустафа Найєм також повідомив, що вже направив до Генеральної прокуратури, СБУ і МВС відповідні запити з проханням перевірити причетність менеджменту компанії ДТЕК до організації і фінансування галузевих протестів, втручання в діяльність органів державної влади, спробах надання незаконної дії на чиновників з метою захисту комерційних інтересів.

Читайте також: Липові «шахтарі», або ДНР у центрі Києва